2024-04-08 06:00News

Amanda Lind är valberedningens förslag till nytt språkrör för Miljöpartiet

Amanda Lind och Louise Arndt

Miljöpartiet de grönas riksvalberedningen föreslår Amanda Lind till nytt språkrör för Miljöpartiet de gröna.

- Av tre bra kandidater har vi landat i att föreslå Amanda Lind till att leda partiet tillsammans med Daniel Hellden. Valberedningen har, liksom i alla våra processer, genomfört en stor mängd intervjuer och tagit in input från medlemmar, säger riksvalberedningens ordförande Louise Arndt. 

Amanda Lind är sedan 2022 riksdagsledamot och ordförande för riksdagens kulturutskott.

- Jag vill ingjuta kraft i vår rörelse och få oss att växa. I valet 2026 måste vi få en annan regering på plats och det vore en ynnest att som språkrör göra detta tillsammans med hela vårt parti, säger Amanda Lind. 

Valberedningens motivering
Amanda är sedan 2022 riksdagsledamot och ordförande i kulturutskottet. Hennes engagemang är mångårigt och hon har djupa rötter i den gröna rörelsen. Hon har tidigare haft flera tunga politiska roller i partiet. För allmänheten är hon mest bekant som kultur- och demokratiminister med ansvar också för idrottsfrågor, men har även varit kommunalråd i Härnösand. 2016-2019 var hon partisekreterare för Miljöpartiet. 

Amanda har en förmåga att kommunicera visionärt och samtidigt koppla det till den aktuella sakpolitiken. Hon kan skapa intresse för våra politiska frågor på ett positivt sätt och samtidigt entusiasmera medlemmar. Amanda har förmågan att bygga samman stad och land, och olika väljargrupper. Hon är genuint förankrad i Miljöpartiets politik, med särskild erfarenhet i kulturfrågorna. Hon kan samtidigt navigera väl i en bredd av sakpolitiska områden.

Som språkrörskollega till Daniel Helldén ser vi att Amanda Lind skulle passa väldigt väl. Tillsammans har de en bred politisk kompetens och god förmåga att nå ut till olika grupper i samhället så att partiet kan växa. 

Valet sker vid extrakongressen den 28 april.

 


About Miljöpartiet de gröna

Miljöpartiet de gröna har vuxit fram ur rörelserna för miljö, fred och jämställdhet. Idag gör vi Sverige grönare. Vi bryr oss om allt levande, världens alla människor och kommande generationer.


Contacts

pressekreterare för Amanda Lind
Caroline Wiklund
pressekreterare
Carolina Bruseman