2024-03-26 06:15Pressrelease

Pumpande beats och franska juveler – det här händer på Norrlandsoperan i april

Norrlandsoperans symfoniorkester framför musik av Daft Punk, Massive Attack, Swedish House Mafia, The Chemical Brothers, Kraftwerk, Stockhausen, The Knife, Aphex Twin, Avicii, Calvin Harris med flera. The DNA of Dance Music presenterar dansmu...Hans Ek, den banbrytande dirigenten bakom konceptet The DNA of Dance Music.

Norrlandsoperans symfoniorkester tolkar samtida dansklassiker i The DNA of Dance Music, Lisa Miskovsky turnerar med sin personliga föreställning Eljest och Mari Carrasco utmanar sina dansare med pumpande beats i Burn, baby, burn. Detta och mycket mer händer på Norrlandsoperan i april.

Ja, nu är våren här och yrvaket lyfter vi på musikens grundstenar för att titta på dem ur nya spännande vinklar. 

Avicii med symfoniorkestern
Dirigenten och musikprofilen Hans Ek återvänder till Norrlandsoperan med ett nytt oförglömligt konsertkoncept, där artister som Avicii, Daft Punk och Swedish House Mafia möter Kraftwerk och Stockhausen. The DNA of Dance Music blir en unik chans att uppleva dansmusikens utveckling i symfonisk skrud, från avantgardismens 60-tal fram till i dag. Konceptet har bland annat presenterats på Bråvalla musikfestival och Berwaldhallen. 

Ner i groovets lockande kaninhål
I dansföreställningen Burn, baby, burn, 24 april, får publiken följa tre dansare ner i groovets lockande kaninhål. Med musiken som verkets pumpande hjärta, utmanas de med underfundiga rörelser och stegkombinationer, men aldrig på bekostnad av känslan. Det här är koreografen Mari Carrascos tredje fristående verk på temat groove och nu är det dags för en grandfinal i 160 bpm.  

Personligt med Miskovsky
De flesta av oss känner Lisa Miskovsky som en framgångsrik låtskrivare och expertkommentator i teve. Själv har hon, med sina många kulturella tillhörigheter och intressen, ofta känt sig som en udda fågel. I berättarföreställningen Eljest bjuder hon in publiken till sin egen glänta i skogen. Det blir ett nära och mänskligt möte, med mycket musik. Lisa Miskovsky turnerar i Västerbotten 10 till 21 april.

Franska juveler
Det är inte bara stenar vi lyfter på i april; vi har också franska juveler att bjuda på. I över hundra år låg den i glömska, Grand Guerre – Världskrigssymfonin, av den parisiska tonsättaren Charlotte Sohy. I dag är detta mästerverk mer aktuellt än vi önskar och just därför så viktig att lyfta fram. Franske Benjamin Levy leder Norrlandsoperans symfoniorkester i konserten, 11 april, där vi också får njuta av en annan bortglömd juvel: ett pianostycke av Jules Massenets, framfört av världspianisten David Kadouch.

För fler intressanta kulturhändelser, läs nedan.

Kalendarium april:

2-3 april: Up North och EU-projektet Attitudes bjuder in dansare i alla åldrar till kostnadsfria hiphop-workshops.
https://norrlandsoperan.se/forestallning/up-north-workshopdagar/

10-21 april: Eljest, en berättarföreställning med Lisa Miskovsky.
https://norrlandsoperan.se/forestallning/lisa-miskovsky/

11 april: Norrlandsoperans symfoniorkester spelar Symfoni av Charlotte Sohy.
https://norrlandsoperan.se/forestallning/symfoni-av-charlotte-sohy/

Till 20 april: Konstfilmen A view from the other side i Vita kuben 
https://norrlandsoperan.se/forestallning/a-view-from-the-other-side-ic98/

20 april: Trallande troll, operakonsert för barn i åldrarna 6 till nio år.
https://norrlandsoperan.se/forestallning/trallande-troll/

24 april: Burn baby burn – dans av Mari Carasco.
https://norrlandsoperan.se/forestallning/burn-baby-burn-mari-carrasco/

26-27 april: The DNA of Dance Music med Hans Ek och Norrlandsoperans symfoniorkester
https://norrlandsoperan.se/forestallning/the-dna-of-dance-music/


About Norrlandsoperan

NO guts, NO glory. Norrlandsoperan finns till för att ge rum åt modigare scenkonst och ett modigare samhälle. Vi erbjuder nyskapande föreställningar och ett laboratorium där kultur, näringsliv och civilsamhälle möts. Med vårt erbjudande ger vi människor modet att tänka, känna, göra och uppleva nytt, och vår vision är att vara en plats där framtid skapas av många och många olika.

Norrlandsoperan har en symfoniorkester och fyra salonger samt egna tillverkande verkstäder och ateljéer, administrativa avdelningar samt biljettkontor. På Norrlandsoperan arbetar ca 100 fast anställda och årligen genomförs ca 500-600 produktioner av olika slag i huset och regionen.


Contacts

Ulrika Mannberg
Kommunikations- och marknadschef
Ulrika Mannberg
Pressansvarig