2023-09-18 13:22Pressrelease

Publikvänligt upplägg när fälttävlan för unga hästar intar Össjö

fälttävlanshäst med ryttare - breeders trophy 2022Med Malin Josefsson i sadeln tog Albertina V (8)(SWB) (e Heartbeat u Alice G (8) (SWB) – Irco Mena, uppfödare & ägare Miki och Per Josefsson) hem segern i Breeders Trophy för 6-åriga hästar 2022. Foto Kim C Lundin

I helgen hamnar Össjö utanför Ängelholm i centrum när det arrangeras Breeders Trophy, Svenskt Unghästchampionat och SWB Riders Cup i fälttävlan. 

Fälttävlan är en unik sport med tre grenar i tävlingsupplägget. Hästarna med sina ryttare tävlar i dressyr, banhoppning och i ett ofta spektakulärt terrängmoment. Under stora mästerskap gör ekipagen upp under flera dagar men för dessa yngre hästar som gör upp nu i helgen är upplägget med ”alla-moment-i-ett” som tryggar en positiv upplevelse både för de unga 4- och 5-åriga hästarna som för publiken.

Har man aldrig sett fälttävlan i verkligheten innan är detta ett ypperligt tillfälle, säger Lars Christensson, tävlingsledare, banbyggare och som senast kommenterat EM i fälttävlan i SVT.

Internationell domarduo
Thies Kaspareit, tidigare tysk olympisk lagguldmedaljör i fälttävlan dömer Breeders Trophy tillsammans med erfarna brittiska domaren och fälttävlansprofilen, Angela Tucker. 

– Det har hela tiden varit vår ambition att utveckla domarduon och blicka internationellt, fortsätter Lars Christensson. Vi vill att det skall vara utvecklande både för de unga fälttävlanshästarna och deras ryttare, vilket vi tycker att både Thies och Angela tillför.

-Jag ser framemot att återigen få komma och döma Breeders Trophy i Sverige. Förra årets hästmaterial höll oerhört hög klass och det skall bli spännande att få se ännu fler startande ekipage som gör upp om titlarna i år, säger Angela. 

Som domare har Angela mångårig erfarenhet från de femstjärniga tävlingarna, EM, VM och OS. Hon har också representerat England vid de brittiska mästerskapen och unghästchampionaten liksom vid Unghäst-VM.  Hon dömer de brittiska unghästchampionaten i Burghely och hon tränar fälttävlansryttare på högsta nivå, bland annat ryttare ur det japanska OS-laget som tog silvermedalj i Tokyo.

Thies Kaspareit var med och vann tyskt lagguld i fälttävlan under de olympiska spelen i Seoul 1988. Individuellt placerade han sig på en nionde plats. Sedan tio år tillbaka är Thies chef för avdelningen utbildning och träning hos det tyska ridsportförbundet. Nyligen jobbade han som info-steward på EM i dressyr i Risenbeck vilket är en del i det tyska ridsportförbundets arbete med hästvälfärd på tävling, som också kommit väldigt långt. Theis har tidigare erfarenhet som domare i fälttävlan då han dömt Bundeschampionaten i Warendorf under flera år.

Breeders Trophy i fälttävlan avgörs hos Össjö Hästsällskap 23-24 september. Publik är välkommen att ta del av tävlingarna från 10.00- ca 15.30 på lördagen och 10.00- ca 16.30 på söndagen.


About The Swedish Warmblood Association

SWB är en rikstäckande avelsorganisation med syfte att stödja och utveckla avel, uppfödning, utbildning och marknadsföring av svenska varmblodiga hästar. Swedish Warmblood är internationellt konkurrenskraftiga i hoppning, dressyr och fälttävlan. Svenska varmblod i världsklass produceras av våra SWB -uppfödare. De står för en lång tradition av naturlig och hållbar avel av moderna rid- och sporthästar.

Contacts

Ellinor Andersson
Kommunikation & Marknadsföring
Ellinor Andersson