2022-12-07 11:00Pressrelease

Nu kan upprustningen av Finnkajen starta

Ett flygfoto som visar Finnkajen och kajområdet som kommer att rustas upp.Flygfotot visar Finnkajen och kajområdet som kommer att rustas upp.

Nu är det klart att Peab blir entreprenör för upprustningen av Finnkajen. Arbetet startar efter årsskiftet. Marken kommer att saneras och kajområdet får ny beläggning, sittplatser, trädplantering och gång- och cykelstråk. 

- Vi skapar även förutsättningar för att det i framtiden ska gå att förbinda Finnkajen med Norra kajen med en gång- och cykelbro, säger Nicklas Rydmark, projektledare. I och med detta närmar vi oss ett upprustat och tillgängligt kajstråk längs hela Sundsvallsfjärden.

I Sundsvalls kommuns översiktsplan framgår att området norr om Stenstan kan förtätas i enlighet med den kvartersstruktur som finns där och med hänsyn till stadsbilden. Förtätning av den centrala staden handlar dessutom om att förbättra vattenkontakten vilket också är en av målbilderna i Sundsvalls stadsvision. Det blir ett attraktivt område att vistas på för alla Sundsvalls invånare och besökare.

Den detaljplan som tagits fram för Finnkajen medger att ett hotell kan byggas i området. Men om det blir ett hotell kan vi inte svara på i dagsläget. Magnolia har tidigare haft en markanvisning för ett hotell på platsen.

I samband med byggstart kommer drygt 170 parkeringsplatser att stängas. Vi hänvisar till befintliga parkeringshus och parkeringsplatser. Det planeras även för parkeringshus längs Norra kajen.

Kontakt gällande upprustningen av Finnkajen:
Nicklas Rydmark, projektledare
Tfn: 070-186 61 42

Kontakt gällande den planerade hotelletableringen:
Martin Södergårds, avdelningschef mark- och exploateringsavdelningen
Tfn: 060-19 18 79


About Sundsvall kommun

Sundsvall är en av norra Sveriges största kommuner – beläget mitt i Sverige vid hav, skog och berg. Med ett starkt näringsliv och 99 000 invånare är vi viktiga för tillväxten i regionen. I Sundsvall kan vi stoltsera med Mittuniversitetet, en förebild när det gäller relationer med arbetsliv och samverkan med omvärlden. Sundsvall växer och vi ger dig möjligheter att växa med oss.