2022-12-07 08:04Pressrelease

Blix, skateboards och synth

Erik Svedberg-Zelman och Rebecca Plymholt som syntharna Fredrik och Nina i Düsseldorf, Skåne. Foto: Joen BergenrudErik Svedberg-Zelman och Rebecca Plymholt som syntharna Fredrik och Nina i Düsseldorf, Skåne. Foto: Joen Bergenrud

Mia Engberg återvänder med en resa i sin egen historia, Hans Blix diskuterar diplomati och Patrik Blomberg Book gör 1980-talsdoftande skånskt synthdrama. Det och mycket mer bland de senaste produktionsstöden. 

Mia Engberg regisserar och skriver Black Bird (arbetstitel), tredje filmen i en trilogi där Belleville Baby och Lucky One utgör del ett och två. Engberg får ett livsförändrande besked och påbörjar en resa i sin egen historia. Vi får även följa astronautens ensamma färd genom rymden och åldrande gangstern Vincent som gör ett överraskande fynd i sin källare.

Tjeckisk-svenska dokumentären Blix av Greta Stocklassa följer den 93 år gamla Hans Blix, tidigare chef för FN:s vapeninspektioner i Irak, som tillsammans med en ung filmskapare diskuterar diplomatins gränser. En film om att fullgöra sin plikt och om personligt ansvar i stora skeenden som påverkat och påverkar världen.

Düsseldorf, Skåne utspelar sig 1986 och är skriven och regisserad av Patrik Blomberg Book. Syntharen Fredrik bor i en skånsk by och är tillsammans med syntharen Nina som har fotodrömmar. Fredrik är sångare i ett synthband men hans alkoholiserade föräldrar riskerar att förstöra hans liv och inför bandets första spelning ställs allt på sin spets och hans liv vänds upp och ner.

Kaveh Tehrani regisserar norsk-svenska Hør her´a! som är skriven av Erlend Loe och Nora Elisabeth Landsrød. Filmen följer Mahmoud, 15 år, som inte har sökt något sommarjobb för han vet att om man heter Mahmoud Mahrof får man ändå inte komma på intervju. Han föreställer sig lugna dagar, tills Onkel Ji kommer på besök från Pakistan och lillebror Ali, 9 år, berättar en hemlighet. Filmen spelas in i Norge och Pakistan och är en musikspäckad politisk satir med inspiration från Trainspotting och Fucking Åmål.

Pushing - från Rättvik till Kalifornien är en skatedokumentär av Christopher Sanitate, Klas Hjertberg, Katja Uneborg och Robert Gustafsson. På 1980-talet blev Rättvik det nya Kalifornien och hamnade på skateboardens världskarta. 40 år senare väcks det förflutna till liv och den 10-åriga skateboardåkaren Hedda hamnar i händelsernas centrum när hon och en ny generation unga talangfulla åkare tar över.

Dokumentären Shangri-La (Paradise under construction) av Mirka Duijn är en samproduktion mellan Nederländerna och Sverige. Det är en reseskildring genom Shangri-La, ett fiktivt paradis från den klassiska romanen Lost Horizon. För tjugo år sedan presenterade en tibetansk turistplats i Kina vetenskapliga bevis på att den var det riktiga Shangri-La. I sitt sökande efter sanningen gräver filmskaparen bland fakta och fiktion för att utreda hur vi skapar berättelser om romantiserade platser.

Öfvre tensta, stanna eller flytta? av Karin Wegsjö och Nazira Abzalova är en dokumentär som följer Nazira med man som lämnar Uzbekistan för en säkrare framtid. De trivs i Tensta och känner sig trygga. En kväll händer något som förändrar allt. Familjen utsätts för pistolhot utanför sitt hem. Nazira reagerar med ilska men hennes man och barn blir rädda. De vill flytta men Nazira vill inte lämna sitt hem och sina grannar. Hon frågar sig själv; om alla bra människor flyttar, vem kan då göra skillnad?

Kortfilmen Madden av Malin Ingrid Johansson riktar sig till 13-18-åringar och handlar om att förhålla sig till sin flock. Om plikt kontra längtan. Om höga klackskor i koskit och uppskrämda djurkroppar som dundrar fram över ett västgötskt landskap. Om en skog av höga trädstammar mellan vår huvudperson och världen utanför. Malin Ingrid Johansson har prisats i Cannes som upcoming talent.

Läs mer och se bilder från projekten



About Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Contacts

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg