2022-10-31 14:21Pressrelease

Rekordstort antal svenska filmer till Lübeck

Butiken. Foto: Hanna Högstedt.Butiken. Foto: Hanna Högstedt.

Den 64:e upplagan av Nordiska filmdagarna i Lübeck (Nordische Filmtage in Lübeck) inleds nu på onsdag, den 2 november. Denna anrika festival är en av de i världen som varje år visar flest svenska filmer. Totalt kommer 39 svenska filmer och samproduktioner att visas på festivalen i år. Flera av dem tävlar. Svenska regissörer, producenter och skådespelare gästar festivalen.

 

En av de filmer som tävlar är Ami-Ro Skölds Butiken. Skölds förra, Granny’s Dancing on the Table, rönte stor internationell uppmärksamhet och visades på flera av de större filmfestivalerna. Snart bioaktuella Boy from Heaven – tillika Sveriges Oscarsbidrag – av Tarik Saleh tävlar om det stora NDR-priset på 12 500 euro. Tävlar gör även Thomas Jacksons Historjá stygn för Sápmi som skildrar den samiska konstnären Britta Marakatt-Labba, Jenifer Malmqvists bioaktuella Döttrar och Magnus Gerttens Nelly & Nadine, som prisbelönades på Berlins filmfestival i våras.

 

Traditionsenligt visas mycket svensk barn- och ungdomsfilm på festivalen då tyska skolbarn ges tillfälle att se filmer som Kristallbjörnenbelönade Comedy Queen av Sanna Lenken, Lill-Zlatan och morbror Raring av Christian Lo och Så jävla easygoing av Cristoffer Sandler.

 

En film som hade sin urpremiär under förra årets Nordische Filmtage var Eva Belings dokumentär Fördom & stolthet – en queer filmhistoria, som med hjälp av intervjuer och en lång rad filmklipp berättar den svenska queerfilmens historia. Inspirerad av denna film kommer den retrospektiva sektionen på årets festival att tillägnas nordisk queerfilm. Förutom en reprisering av Fördom & stolthet innehåller retrospektiven 13 äldre titlar varav hela sju stycken är filmer som Svenska Filminstitutet digitalt har restaurerat. Dessa är Karin Swanströms stumma crossdressingkomedi Flickan i frack (1926), Hasse Ekmans bägge klassiker Fram för lilla Märta (1945) och Flicka och hyacinter (1950), Mai Zetterlings banbrytande långfilmsdebut Älskande par (1964), Ingmar Bergmans världsberömda Persona (1966), Torgny Wickmans sällan visade sexualupplysningsfilm Mera ur kärlekens språk (1970) och Tuija-Maija Niskanens svenskfinska drama Avskedet (1982). Svenska Filminstitutets filmarkivarie Magnus Rosborn kommer att vara på plats i Lübeck för att introducera filmerna.

 

Queer i svenska/nordiska filmhistorien står även i fokus för Lübeck Film Studies Qulloqium. Stockholms universitets Tytti Soila och Looise Wallenberg gästföreläser om Åke Söderblom-filmen Stackars Ferdinand och om Män i kjolar – en exposé över transvestiter i skandinavisk film och tv. Dagmar Brünow från Linnéuniversitetet föreläser om Cross and Queer. Även Anders Marklund och Anna Mrozewicz från Lunds universitet och Per Vesterlund från universiteten i Uppsala och Gävle gästföreläser under Nordiska filmdagarna i Lübeck.

Övriga svenska filmer som visas på festivalen är långfilmen Historjá – Stygn för Sapmí av Thomas Jackson samt kortfilmerna Flyttfåglar av Lisa Meyer, 2gether av Kim Ekberg, Hollywood av Tia Kouvo, Inifrån akvariet av Lina Berger, Powernapper’s Paradise av Samir Arabzadeh, Pink Rider av Daniel Aguirre, Bara vanlig svensk av Frida Spång, Patient & Undertecknad av Elin Övergaard och Limbo av Sofia Jupither.

Därutöver kommer ytterligare 16 svenska samproduktioner att visas på festivalen.


About Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Contacts

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand