2022-09-27 05:20Pressrelease

Världspremiär för Caprioli på Norrlandsoperan

Foto: Maryam BarariFoto: Maryam Barari

Koreografen Cristina Caprioli, som räknas som en av de viktigaste rösterna inom svensk samtidsdans, har världspremiär med retrospektivet Petrolio22 på Norrlandsoperan i Umeå den 30 september.

- Jag tror inte på den kronologiska progressionen, men snarare på att expandera tiden både bakåt och framåt, säger Cristina Caprioli.

1994 presenterade hon Petrolio - influerad av Pier Paolo Pasolinis ofullbordade roman med samma namn. Tjugo år senare, november 2014, producerade hon Petrolio2, återigen ett arbete som är inspirerad av Pasolinis språk, poesi, stramhet, maktpolitik, våld och erotik. Föreställningen återupptas nu och sätts i samtidens kontext: Under Petrolio22 ställs återigen poesi mot våld och språk mot handling där besökaren blir till voyeuren. I Capriolis koreografiska landskap möter vi dansarna krälande i en kal simbassäng och Pasolinis texter som bla a handlar om fascism och politisk korruption kompletteras av författarna Johan Jönsons läsningar. I augusti 2022 presenterade Cristina Caprioli under tre veckor en omfattande retrospektiv med 22 verk på dansfestivalen Tanz im August i Berlin som möttes av hyllningar i media och hos publiken.

- Cristina Caprioli verkar alltid i dialog med de aktuella samhällsvillkoren. Det är en ära och nödvändighet för Norrlandsoperan att ge plats till konstnärlig diskurs särskild i en tid där världen brinner, kommenterar Birgit Berndt, danschef på Norrlandsoperan.

Fredagens premiär följs av ett premiärmingel där publiken är hjärtlig välkommen att möta hela teamet med egna frågor och tankar. Efter lördagens matinéföreställning bjuds in till samtal med Cristina Caprioli och Johan Jönson om Petrolio22 och retrospektiven.

Som del av retrospektiven visas i Norrlandsoperans foajé båda dagarna dessutom en videoinstallation av Christina Capriolis verk cloth.0.

Cristina Caprioli började koreografera under mitten av nittiotalet. 1998 grundade hon det egna kompaniet ccap som hon har skapat över 30 föreställningar för. Förutom sitt arbete som koreograf är hon även professor i koreografisk komposition vid DOCH. 

Premiär för Petrolio22 fredag 30 september kl 19.00 
Föreställningen spelas även lördag 1 oktober kl 15.00 och går sedan vidare till Dansens Hus i Stockholm. 

Cristina Caprioli finns tillgänglig för intervjuer från torsdag morgon. Kontakta producent peter.stens@norrlandsoperan.se för intervju.

Recensionsbiljetter:pressbiljett@norrlandsoperan.se 

Recensionsbilder bifogas i presskit. 

 


About Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974 som en liten operaensemble och har under åren utvecklats till Sveriges viktigaste och största scenkonsthus med regionalt uppdrag. Genom opera, musik, dans, nutida konst och egen symfoniorkester ska Norrlandsoperan fördjupa och utveckla det nya och nyskapande för att bli Sveriges ledande spelplats för nyskapande scenkonst. Norrlandsoperan ska stå för det nya, det oupptäckta och det innovativa och vara scenkonsthuset som speglar samtiden och påverkar framtiden. Norrlandsoperan har fyra salonger samt egna tillverkande verkstäder och ateljéer, administrativa avdelningar samt ett eget biljettkontor. Elektra är Norrlandsoperans bistro, bar och matsal. På Norrlandsoperan arbetar ca 130 fast anställda personer och årligen genomför vi ca 500-600 produktioner av olika slag.


Contacts

Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Peter Sténs
Producent dansavdelningen
Peter Sténs