2021-10-22 11:29Pressrelease

Barn, brev och ung vänskap

Från What We Are. Foto: Sant & Usant ASFrån What We Are. Foto: Sant & Usant AS

Björn Runge regisserar Bränn alla mina brev, baserad på Alex Schulmans bok med samma namn, Gunhild Westhagen Magnor regisserar What We Are, en dokumentär om norska tvååringar och Stina Wirsén regisserar Historien om Bodri, en animerad kortfilm baserad på Hedi Frieds liv.

Bränn alla mina brev, med manus av Veronica Zacco, är en generationsbryggande kärlekshistoria. Filmen följer ett smärtsamt relationsdrama som sträcker sig från 30-talet, 80-talet och ända in i nutiden. Asta Kamma August, Bill Skarsgård och Gustav Lindh gör huvudrollerna. Filmen har även beviljats marknadsstöd.

Stina Wirsén regisserar Historien om Bodri, en animerad kortfilm för 7-12 åringar. Filmen baseras på Hedi Frieds och Wirsens bok med samma namn om Frieds egna upplevelser i koncentrationsläger.

Malou Reymann regisserar dansk-svenska samproduktionen Ustyrlig (dansk titel), som utspelar sig 1931. 17-åriga Maren är oregerlig och skickas till kvinnoanstalten på Sprogø. Tiden på ön får motsatt effekt på henne men i mötet med Sørine växer en förtrolighet och en vänskap fram som kommer att ge ödesdigra konsekvenser för dem båda.

Finsk-svenska samproduktionen Four Little Adults regisseras av Selma Vilhunen (Stupid Young Heart). Juulia upptäcker att hennes älskade make har ett förhållande med en annan kvinna. För att rädda sitt äktenskap bestämmer hon sig för att de ska börja leva i polygami.

Dansk-svenska samproduktionen TSUMU i regi av Kasper Kiertzner är en dokumentär om de tre unga vännerna Lars, Eino och Thomas på Grönland. De har filmat sig själva under en tvåårsperiod när vuxenlivet tränger sig på och hotar deras vänskap. Skall de ge upp sina drömmar och stanna kvar i en omgivning med alkoholiserade föräldrar, självmord och brist på möjligheter eller skall de lämna och därmed förvärra tillvaron för sina redan utsatta familjer och vänner.

Dokumentären What We Are av Gunhild Westhagen Magnor är en norsk-svensk samproduktion. Filmen handlar om de till synes små men extremt viktiga steg som barn tar för att bli vuxna, empatiska människor. Dokumentären följer vardagslivet hos tvååringarna Balder och Haakon under ett år på en förskola i Norge.

Läs mer och se bilder från de senaste projekten som beviljats stöd



About Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Contacts

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg