2021-09-27 12:25Pressrelease

Lungförändringen följdes inte upp – cancerdiagnosen blev fördröjd

Röntgenundersökningen i samband med en sjukhusvistelse visade blodproppar i lungorna. Det syntes även en oklar lungförändring, som dock inte följdes upp vilket medförde att patientens lungcancerdiagnos fördröjdes. Händelsen lex Maria- anmäls nu av Region Västmanland.

Patienten inkom till sjukvården efter några dagars buksmärtor med tarmvred och opererades akut.  Under vårdtiden utvecklade patienten behov av syrgas och en skiktröntgen över lungorna visade blodproppar i båda lungorna – och även en oklar förändring i ena lungan.

En behandling med blodförtunnande läkemedel inleddes, men efter utskrivningen var det endast den blodförtunnande behandlingen som följdes upp.

Under ett samtal med sin familjeläkare flera månader senare nämnde patienten besvär av en ihållande hosta. En förnyad skiktröntgen beställdes och undersökningen visade då en större lungtumör. Patienten blev omedelbart adekvat omhändertagen.

Utredningen, som syftar att bidra till lärande och ökad patientsäkerhet, visade brister i handläggningen av patienten. Därför lex Maria-anmäler Region Västmanland händelsen.

De berörda verksamheterna har granskat sina rutiner och vidtagit åtgärder för att minska risken för liknande händelser i framtiden.

För mer information kontakta:

Birgit Johansson, chefläkare

Tel: 021- 48 188 29

Varje dag görs 4 000 - 5 000 besök inom vården i Västmanland. De allra flesta kontakter fungerar väl, patienterna får god vård och bra bemötande. Men i enstaka fall går något fel. Varje patient som skadas i vården är en för mycket. Därför har Region Västmanland en nollvision i patientsäkerhetsarbetet – ingen patient ska komma till skada i vården. Att offentliggöra lex Maria-anmälningar är ett led i regionens långsiktiga och systematiska arbete för att förbättra patientsäkerheten.

 Lex Maria innebär att all sjukvårdspersonal har en skyldighet att rapportera allvarliga fel och misstag inom vården eller risk för allvarlig vårdskada. Syftet med en lex Maria-anmälan är att förbättra sjukvården genom den utredning som görs och att Inspektionen för vård och omsorg gör en opartisk bedömning av händelsen. Utredningen gör att vården kan lära av misstag som sker så att de inte upprepas samt att de drabbade patienterna och deras närstående får klarhet i vad som faktiskt har inträffat.



About Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Contacts

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.