2020-11-30 07:00Pressrelease

Misshandlad som barn – vill nu sprida hopp

Bokomslag: Flickan med grå klänningBokomslag: Flickan med grå klänning

Birgitta Stiefler växte upp i två olika familjer i sin barndom, dels sin biologiska familj och sin fosterfamilj. I båda hemmen vanvårdades hon och fick inte den villkorslösa kärlek som ett barn ska ha. Nu skriver hon om sina erfarenheter och vill samtidigt inge hopp i att det kan bli bättre för de som upplever att livet är tufft i sin nya bok Flickan med grå klänning. 

– Jag är ett av alla barn som inte fått hjälp med att hantera trauman av misshandel under mina första år i livet. Det borde vara obligatoriskt i behandlingen av dessa barn att de skulle bli tilldelade en person med kunskap om trauman och anknytning som följer dem från det att de blir omhändertagna och framåt. Kanske säger man att barnet mår bra och behöver ingen samtalskontakt, men där är jag övertygad om att man har fel. Även om jag varit tveksam till att lämna ut mig som jag gör i min bok så ser jag vilken betydelse den kan få om den får en plats i samtalet. Men då behöver fokus förskjutas från de vuxnas perspektiv till barnens. När ska de som bestämmer förstå att det är barnets behov som är i fokus?, säger Birgitta Stiefler

FN:s barnkonvention säger bland annat att alla barn ska skyddas mot alla former av fysiskt eller psykiskt våld, skada eller övergrepp, vanvård eller försumlig behandling, misshandel eller utnyttjande. Och att barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn. En sådan barndom fick tyvärr inte Birgitta Stiefler. Misshandel, rädd att göra fel och känslan av att inte kunna lita på någon kom istället att vara kännetecknande för hennes uppväxt.

För 15 år sedan drömde Birgitta Stiefler om en liten flicka i grå klänning. Flickans ansikte var vänt ner mot golvet och flickan utstrålade sorg och uppgivenhet i en enorm ensamhet. Birgitta visste att det var hon själv när hon var tre år gammal och när hon vaknade upp ur drömmen i sitt då vuxna liv lovade hon att hon skulle göra den lilla flickans röst hörd en dag. För att göra det var Birgitta tvungen att ge henne plats och samtidigt själv resa tillbaka till sin barndom, ta tag i den sorg och skräck som hon dissocierat sig själv ifrån, för att kunna hantera livet. Efter en lång process är Birgitta nu redo att göra den lilla flickans röst hörd genom Flickan med grå klänning. I boken varvas livsberättelsen med egenskrivna dikter, med en önskan att ge hopp till de som befinner sig i en liknande situation och hjälpa dem att hantera skammen och skräcken.

“Då närmar sig kvinnan mig och berättar att hon är attraherad av mig och vill ha sex med mig. Jag lyckades värja mig men blev stel av skräck, och kände mig väldigt rädd och utsatt. Jag hade äntligen hittat någon att prata med och så togs det ifrån mig. ”Hur ska jag veta vem jag kan lita på”, kommer jag ihåg att jag tänkte.”
– ur boken.

Birgitta Stiefler jobbar som sjuksköterska. Flickan med grå klänning är hennes debutbok.

 

Boken släpps den 4 december 2020. 

 


About Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.


Contacts

Emma Ahreborg
Presskontakt
Emma Ahreborg