2022-06-22 08:04Pressmeddelande

Neuros ordförande klättrar på vårdmaktlistan

Lise Lidbäck ler på bild utanför riksdagshuset i Stockholm.Lise Lidbäck, förbundsordförande för Neuro

Lise Lidbäck, förbundsordförande för Neuro, går från plats 35 till plats 27 på Dagens Medicins lista över personer med mest makt i Vårdsverige.
- Så roligt och hedrande att återigen publiceras på maktlistan! säger Lise Lidbäck.

Dagens Medicins årliga lista över personer med mest makt i Vårdsverige signalerar tydligt att Neuros förbundsordförande är en person att räkna med. 

Så här lyder Dagens Medicins motivering: ”Lise Lidbäck, ordförande för Neuro, 58 år, Solna. Har gett sig in i dödshjälpsdebatten genom att polisanmäla läkaren Staffan Bergström, som medverkat vid assisterat självmord, vilket flera andra makthavare tycker är modigt och bra. Stabil företrädare som är med i många sammanhang, även om många patientorganisationer har haft svårt att nå ut under pandemin. Hon är drivande kring sällsynta diagnoser och påverkar mycket. ”Alla känner Lise”, säger en makthavare.”

- Att vara med på listan är ett viktigt kvitto på att Neuro når ut och på allvar är med och påverkar i viktiga frågor för våra medlemmar, säger Lise Lidbäck.

Dödshjälpsfrågan är ett exempel på hur Neuro inte räds debatten. Och gör om den till det den borde handla om, nämligen rätten till ett värdigt liv.
- Genomförs det som borde vara en självklarhet är det sannolikt att många med allvarliga diagnoser kan leva ett värdigt liv. Sannolikheten är annars stor att utvecklingen går i motsatt riktning, säger Lise Lidbäck.

Sedan 2018 har Lise Lidbäck årligen placerats på vårdmaktlistan. Men det är inte bara hennes förtjänst, säger hon.
- Det är också våra medarbetare och medlemmars förtjänst. Många arbetar på en mängd sätt så att tillgången till hjälpmedel, jämlik neurosjukvård och rehabilitering ska förbättras så att alla får rätt till ett värdigt liv. Och när vi arbetar tillsammans blir det skillnad på sikt, säger Lise Lidbäck.Om Neuroförbundet

Neuro är en intresseorganisation specialiserad på neurologi. Vårt mål är att personer som lever med neurologiska diagnoser ska få samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som alla andra. Vi finns för att ge information, stöd och framtidstro. Neuro är en ideell sammanslutning och partipolitiskt obunden organisation, som arbetar med utrednings- och utvecklingsarbete och som stödjer neurologisk forskning.