2023-10-09 05:00Pressmeddelande

Neuroförbundet uppmärksammar okänd folksjukdom med egen dag

Kvinna håller en skylt på vilken det står Polyneuropati.Polyneuropati är en folksjukdom som nära 200 000 svenskar lider av.

Polyneuropati är en folksjukdom som nära 200 000 svenskar lider av. Ändå är det få som känner till den. Och även få som förstår att de har den. Därför har Neuroförbundet instiftat en speciell dag för att uppmärksamma sjukdomen. Och den dagen är den 16 oktober.

Den 16 oktober är Polyneuropatidagen. En dag som Neuroförbundet har instiftat för att väcka uppmärksamhet kring Polyneuropati som är en folksjukdom som nästan 200 000 svenskar har. Men alltför få känner till vad Polyneuropati är, och alldeles för lite satsas på forskning om vad som kan göras för att lindra och i framtiden bota sjukdomen.

- Det är viktigt att fler lär sig om Polyneuropati för många är drabbade, säger Lise Lidbäck, förbundsordförande i Neuroförbundet.

Polyneuropati är en samlingsbeteckning för en grupp sjukdomar som involverar skador på flera perifera nerver. Det är de nerver som leder impulser som styr muskler och tar emot känselintryck från huden, till och från ryggmärgen och hjärnan. Polyneuropati kan orsakas av olika faktorer som diabetes, cancerbehandling, alkoholism, vissa infektioner, autoimmuna sjukdomar och naturligt åldrande. Ibland hittar man ingen orsak. Den stora variationen i orsakerna kan göra det svårare att generellt kategorisera eller förstå sjukdomen.

- Vi har instiftat dagen dels för att sprida kunskap om Polyneuropati, dels för att uppmärksamma att för lite görs för att uppmärksamma sjukdomen, och dels för att lyfta att mer pengar behöver satsas på forskning. Det är också viktigt att medier uppmärksammar Polyneuropati, säger Lise Lidbäck.

Polyneuropati kan påverka det autonoma nervsystemet. Det är de nerver som styr inre organ som inte kan påverkas av viljan. Det gäller till exempel nerver som styr hjärtats arbete, andningen, blodtrycket, tarmarnas rörelser, förmågan att kissa och könsorganens funktioner.  

- Ett stort problem med Polyneuropati är underdiagnostisering. Eftersom Polyneuropati kan ha varierande symtom, och olika grad av svårighet, kan det vara svårt att snabbt diagnostisera den. Vissa kanske inte ens förstår att de har en sjukdom eftersom symtomen kan vara subtila eller förväxlas med andra tillstånd, säger Lise Lidbäck. 

Här uppmärksammas dagen

Den 16 oktober kl 13-18 uppmärksammas dagen på Citykonferens (Ingenjörshuset) på Malmskillnadsgatan 46 centralt i Stockholm. Det kommer också gå att delta via digital livesändning. Flera experter kommer då att föreläsa för att sprida kunskap om Polyneuropati. Läs mer på https://neuro.se/polyneuropatidagen2023


Om Neuroförbundet

Neuroförbundet är en intresseorganisation specialiserad på neurologi. Vårt mål är att personer som lever med neurologiska diagnoser ska få samma möjligheter och rättigheter som alla andra. Neuroförbundet är en ideell sammanslutning och partipolitiskt obunden organisation, som arbetar med utrednings- och utvecklingsarbete och som stödjer neurologisk forskning.


Kontaktpersoner

Lise Lidbäck
Förbundsordförande
Lise Lidbäck