2024-03-15 13:39Pressmeddelande

Holmgren: Kommissionens lagförslag - en attack mot EU:s miljöpolitik

Pär i EP.JPG

Idag förväntas EU-kommissionen släppa lagförslag som kraftigt urholkar miljö- och klimatkraven på jordbruket. Detta förbättrar ingenting för Europas bönder - men försämrar den biologiska mångfalden och de långsiktiga förutsättningarna för att bedriva jordbruk i Europa. Miljöpartiets Europaparlamentariker Pär Holmgren kommenterar: 

 — Det är ironiskt att kommissionen släpper det här förslaget samma vecka som det kommit två tunga rapporter som visat på att vi bör gå i motsatt riktning. Istället för att försämra och försvaga miljökraven så borde EU-kommissionen öka stödet för de jordbrukare som tar miljö- och klimatansvar. Det måste löna sig bättre för Europas bönder att göra rätt, säger Pär Holmgren (MP), Europaparlamentariker

 — Att urholka kraven på att avsätta mark för biologisk mångfald och att variera vilka grödor som odlas över tid är att utarma våra jordar. För att lyckas odla på näringsfattiga jordar blir beroendet av fossilt gödsel ännu större än idag. Det gynnar Putin, men det gynnar inte livsmedelsproduktionen eller bönderna i EU, som istället blir utlämnade till ett fossilt beroende. Kommissionen väljer nu kortsiktigt vinstintresse istället för långsiktigt ansvarstagande, säger Pär Holmgren (MP), Europaparlamentariker.

 — Vi behöver fler bönder. En av de bästa investeringar vi kan göra för klimatet och den biologiska mångfalden är att investera i våra bönder och den natur de – liksom vi alla – är beroende av. Kommissionens förslag går i motsatt riktning, säger Pär Holmgren (MP), Europaparlamentariker

Bakgrund

Kraven för att få ta emot jordbruksstöd inom EU:s gemensamma jordbrukspolitik (CAP, common agriculture policy) urholkas kraftigt med det förslag som läggs fram idag. De specifika krav (GAEC, “good agricultural and environmental conditions”) som förväntas urholkas i kommissionens förslag rör bland annat: 

  • GAEC 5, handlar om att jordbrukare ska minimera jordbearbetning för att förhindra jorderosion.

  • GAEC 6, krav på att odla täckgrödor mellan säsongerna för att bevara jord, vatten och näringsämnen, och därigenom minska behovet av kemiska insatser som gödningsmedel.

  • GAEC 7, krav på att odla en rad olika typer av grödor i samma område under en följd av växtsäsonger. Detta hjälper till att återföra näringsämnen till jorden utan syntetiska insatser och minskar behovet av kemiska bekämpningsmedel.

  • GAEC 8, krav på att avsätta minst 4 procent av sin jordbruksmark för biologisk mångfald.

Förslaget kommer nu behandlas av Europaparlamentet, sannolikt i en snabb process med omröstning redan i april.

 


Om Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet

Arbetet i Europaparlamentet I Europaparlamentet arbetar våra ledamöter med frågor som rör miljö, klimat, hållbara transporter, energi, jämställdhet, migration och demokrati. Alice Bah Kuhnke är ledamot av parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter och i utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Hon är även vice ordförande i Gröna Gruppen. Pär Holmgren är ledamot i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet, och ersättare i jordbruksutskottet och utskottet för transport och turism. Jakop Dalunde är ledamot i utskottet för transport och turism och ersättare i utskottet för industrifrågor, innovation, forskning och energi, samt ersättare i utskottet för utrikesfrågor.


Kontaktpersoner

Christian Valtersson
Policy- och kommunikationschef
Christian Valtersson