2024-10-02 14:04Pressmeddelande

EU-kommissionen föreslår att skjuta upp avskogningslagen

Idag föreslog EU-kommissionen att skjuta upp avskogningslagen med ett helt år. Lagen, antogs förra året efter svåra förhandlingar. Den syftar till minska global avskogning genom att begränsa tillgången till utvalda produkter som bidrar till avskogning på EU:s inre marknad.

Förslaget att nu skjuta upp den kommer efter påtryckningar från bland annat Brasilien, samt partigruppen EPP,  där Kristdemokraterna och Moderaterna ingår.

Pär Holmgren, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, kommenterar:

– Det är oerhört oroande att kommissionen föreslår att lagen ska skjutas upp. Vi är mitt i en klimat- och biologiskmångfaldkris, vi har inte råd att vänta en enda dag, än mindre 12 månader. Kommissionen borde fokusera på att åtgärda problemet, inte skjuta upp lösningen, säger Pär Holmgren. 

– Skogen spelar en helt avgörande roll om vi ska kunna hejda klimatkrisen, och vi vet att läget är mer akut än vi tidigare trott. Att förhala en lag som effektivt ska motverka avskogning och därmed bevara vår främsta kolsänka är oacceptabelt. Nu är det upp till rådet och parlamentet att stoppa det här förslaget, säger Pär Holmgren.

Bakgrund
Avskogningslagen, som antogs av rådet och EU-parlamentet förra sommaren, kräver att importörer och exportörer av utvalda produkter ska redovisa att produkterna inte orsakat avskogning eller skogsförstörelse. Produkter som inte kan redovisa detta förbjuds från att sättas på EU:s inre marknad. Nära 80 procent av den globala avskogningen drivs av jordbruksutbyggnad, och EU är den näst största importören av jordbruksråvaror. Lagen omfattar bland annat soja, nötkött, palmolja och trä, samt dess derivat som läder och papper. 

Sveriges regering valde att lägga ned sin röst när rådet röstade om det slutgiltiga trilogutfallet. 

Enligt överenskommelsen ska reglerna träda i kraft den 30 december i år men nu föreslår kommissionen att skjuta upp lagen ytterligare ett år, en förändring som behöver godkännas av rådet och EU-parlamentet innan den kan bli verklighet. Kommissionen publicerade idag även riktlinjer för lagen. 

Kommissionens pressmeddelande: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_24_5009


Om Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet

Arbetet i Europaparlamentet I Europaparlamentet arbetar våra ledamöter med frågor som rör miljö, klimat, hållbara transporter, energi, jämställdhet, migration och demokrati. Alice Bah Kuhnke är ledamot av parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter och i utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Hon är även vice ordförande i Gröna Gruppen. Pär Holmgren är ledamot i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet, och ersättare i jordbruksutskottet och utskottet för transport och turism. Isabella Lövin är ledamot i fiskeriutskottet, utvecklingsutskottet och utskottet för industrifrågor, innovation, forskning och energi.