2013-08-22 00:42Nyheter

150 år - Från ångsåg till höghus i trä

null

150 år av industriell framgångssaga, från 1900-talets moderna Sverige, genom 80-talets mest omtalade bolagsstyckning, till framtiden i världens högsta trähus. Det är historien om Masonite, bolaget och materialet som stod som en symbol för funktionalism och framtidsoptimism med sin kulmen under 70-talet. Masonite Beams är återstoden av den forna storhetstiden, en framgångssaga i en ny förpackning som snart byggs in i världens högsta trähus.

Masonitebalken kom till när Masonite upplevde en nedgång på efterfrågan av träfiberskivor. Genom att utnyttja det bästa ur konstruktionsvirke i fläns respektive konstruktionsboard i livet, fick I-balken i många fall en högre lastupptagande förmåga än en massiv träbalk i motsvarande dimension.

Historien runt industrin på området i Rundvik speglar den svenska industriella utvecklingen, från industrialismen med Sverige som ett föregångsland, till dagens industriella byggande där Sverige återigen är en föregångare för resten av världen.

Inom industriellt husbyggande medför användandet av Masonite Beams I-balk betydande vinster. Detta gör att I-balken nu byggs in i världens högsta trähus i Norge. Projektet Treet färdigställs under hösten 2014, har 15 våningar och är 47 meter högt. Huset skall stå klart hösten 2014 och består av prefabricerade moduler från företaget Kodumaja som är kund till Masonite Beams.


Om Masonite Beams

Masonite Beams AB tillverkar stommar i lättbalk för villor, påbyggnader, skolor, kontor och höga trähus upp till 8 våningar. Våra träbaserade lättbalkar har tydliga miljö- och energifördelar och är starka, lätta och raka.


Kontaktpersoner

Zoran Desancic
Distriktschef Mellansverige
Zoran Desancic
Kontakta oss
Masonite Beams
Kontakta oss
Håkan Bryngelsson
Distriktchef Norrland
Håkan Bryngelsson
Felicia Kyrk
Projektledare & Marknadskoordinator
Felicia Kyrk
Stefan Öijerholm
Försäljnings- och marknadschef
Stefan Öijerholm
Ulf Dewerlid
Teknisk säljare industri Sydsverige
Ulf Dewerlid
Robert Blomqvist
Distriktschef Sydsverige
Robert Blomqvist
Tommy Persson
Forskning- och utvecklingschef
Tommy Persson
Henrik Sjödin
Teknisk säljare industri Norrland
Henrik Sjödin
Marknadskoordinator
Madelene Forsberg
Daniel Wilded
Säljchef Masonite Beams Byggsystem
Daniel Wilded