2020-06-12 05:54Pressmeddelande

Martinsons levererar påbyggnad till centrala Göteborg

Strömshuset. Bild: Vasakronan/Kub/TMRWStrömshuset. Bild: Vasakronan/Kub/TMRW

Martinsons levererar och monterar en påbyggnad till det centralt belägna Strömshuset i Göteborg. Den kommer att bestå av tre våningar som kommer att skapa 1 800 kvadratmeter nya kontorsytor. Smarta och hållbara byggprocesser har gjort påbyggnader med stommar i KL-trä och limträ allt vanligare i växande städer.

– Vi ser en jättespännande utveckling med påbyggnader i trä. De hjälper oss utveckla fastighetsbeståndet på ett klimatsmart sätt utan att ta mer yta i anspråk, säger Per-Ola Larsson som är specialistinköpare på Veidekke Entreprenad.

Vasakronan har anlitat Veidekke för att utföra om- och tillbyggnationen av Strömshuset. Projektet är en totalentreprenad i samverkan och beräknas vara klart till sista kvartalet 2021. Med de tre nya våningarna blir Strömshuset nio våningar högt.

– Överlag byggs mer och mer i trä och på Veidekke ser vi på det ur ett miljöhänseende. Vi jobbar mycket med Svanenmärkning och värdesätter höga miljökrav under hela processen och då går det inte hitta ett bättre sätt att bygga med än i trä, säger Per-Ola Larsson.

När det stod klart att påbyggnaden skulle vara i trä upphandlade Veidekke leverans och montage från Martinsons.

– Martinsons lämnade anbud i konkurrens med flera andra och de hade ett pris som var tilltalande för oss. Men det som avgjorde var att de även kunde hjälpa till med projekteringen. Det gjorde upplägget extra intressant och prisvärt, säger Per-Ola.

Hos Martinsons är påbyggnaden den senaste i en lång rad som levererats till växande städer runt om i Sverige.

– Det är ett område där fördelarna med trä blir särskilt tydliga när det handlar om byggprocess, störningar och miljöpåverkan. Vi ser det som att vi fortfarande är i början på en spännande utveckling och ser fram emot samarbetet med Veidekke och Vasakronan, säger Johan Jarl, Key Account Manager på Martinsons.

Fördelarna skapas bland annat av att trä är fem gånger lättare än betong. Det innebär att påbyggnaden kan utföras utan kostnadsdrivande stomförstärkningar, men även färre transporter och att mindre byggkranar kan användas. Dessutom är trä lätt att bearbeta, vilket minskar störningarna på den pågående verksamheten.

– Logistiken blir A och O då det inte finns några upplagsytor och innerstaden har sina viktbegränsningar på fordonen. Det känns spännande att bygga i trä och jag tror att det här blir ett projekt som man kan peka på och visa för sina barn att man varit med och byggt, säger Niklas Davidsson, entreprenadingenjör på byggplatsen.

Strömshuset är en känd mötesplats i hjärtat av Göteborg och är i folkmun känt som huset med termometern – en gigantisk sådan som löper lodrätt uppför fasaden.

 

 

 

 

 



 


Om Martinsons

Martinsons klimatfokuserade utvecklingsarbete har gett träkoncernen en central roll i byggandet av framtidens hållbara samhälle. Förutom omfattande produktion av sågade trävaror och byggprodukter är Martinsons en av Sveriges ledande producenter av limträ och störst i Norden inom KL-trä. Genom att ta tillvara produkternas unika byggegenskaper har Martinsons utvecklat byggsystem för hallar, broar och flerbostadshus som hela tiden flyttar gränserna inom modernt träbyggande. Koncernen har idag cirka 475 anställda och en årsomsättning på 1,9 miljarder kronor. Huvudkontoret ligger i Bygdsiljum, Västerbotten. www.martinsons.se


Kontaktpersoner

Johan Jarl
Key Account Manager Bostäder
Johan Jarl