2020-06-23 06:15Pressmeddelande

Komatsu Forest väljer Martinsons till unika fabrikssatsningen

Illustration av Komatsu Forest.Bild: Staffan Lindahl, MSA, TM Konsult.

Skogsmaskintillverkaren Komatsu Forest bygger en ny fabrik på totalt 40 000 kvadratmeter i Umeå. Martinsons har fått förtroendet att leverera stommen i  limträ och KL-trä till kontorsdelen i sex våningar.

– Grunden till både vår och Komatsu Forests verksamhet är viljan att ta tillvara skogsråvaran på bästa sätt och vi driver båda kunskapsintensiva verksamheter i framkant i Västerbotten. Det känns riktigt inspirerande att få vara med i en satsning som är ytterligare ett bevis på framtidstron i vår bransch, säger Jesper Åkerlund, vd på Martinsons Byggsystem.

Den nya fabriken på industriområdet Klockarbäcken kommer att bli något av ett nytt landmärke. Produktionsytan fördelas på två våningar medan kontorsbyggnaden på 4500 kvadratmeter byggs i sex våningar.

Kontorslokalerna byggs i en pelarbalkstomme av limträ och med bjälklag av korslimmat trä.

För två år sedan togs första kontakterna kring projektet och därefter har Komatsu Forest genomfört ett omfattande projekt för att bygga lokalerna på bästa sätt. Det var tidigt klart att hållbarhet skulle väga tungt.

– Att bygga smart handlar inte bara om byggmaterial, utan också om en smart konstruktion där vi tittar på lösningar för spännvidder och bjälklag som passar deras behov, säger Jonas Lindgren, Key Account Manager på Martinsons.

Komatsu Forest har också tagit fram lösningar för att fabriken ska vara Co2-neutral i sin produktion. För att nå uppsatta mål på effektiv energiförsörjning installeras solpaneler och geoenergi samtidigt som hela byggprocessen är modern. De 1 400 kubikmeter limträ och KL-trä som används i stommen binder cirka 950 ton koldioxid, motsvarande drygt 7 300 människors flygresor tur och retur mellan Umeå och Arlanda.

Martinsons leverans sker under vecka 34 och planen är att den färdiga fabriken ska invigas 2021.

Mer information
Jonas Lindgren, Key Account Manager, Martinsons
Tel: 0914–208 53

 

  


Om Martinsons

Martinsons klimatfokuserade utvecklingsarbete har gett träkoncernen en central roll i byggandet av framtidens hållbara samhälle. Förutom omfattande produktion av sågade trävaror och byggprodukter är Martinsons en av Sveriges ledande producenter av limträ och störst i Norden inom KL-trä. Genom att ta tillvara produkternas unika byggegenskaper har Martinsons utvecklat byggsystem för hallar, broar och flerbostadshus som hela tiden flyttar gränserna inom modernt träbyggande. Koncernen har idag cirka 475 anställda och en årsomsättning på 1,9 miljarder kronor. Huvudkontoret ligger i Bygdsiljum, Västerbotten. www.martinsons.se

Kontaktpersoner

Jonas Lindgren
Key Account Manager
Jonas Lindgren