2021-10-22 07:00Pressmeddelande

Hållbart och konkurrenskraftigt när Coop Nord väljer trästomme

Skissbild på Stora Coop Norrböle

Fler och fler verksamheter väljer att bygga i trästomme, med hållbarhet och funktion som två drivkrafter. En butikskedja som valt att bygga i trä är Coop Nord som bygger Stora Coop Norrböle i Skellefteå med en pelarbalkstomme i limträ.
– Vi gjorde en utredning med olika alternativ och kom fram till att det är mer hållbart att välja trästomme, säger Lars Carlstedt, fastighetschef på Coop Nord.

Under hösten levereras stommen från Holmens fabrik i Bygdsiljum och monteras av lokala beställaren Fastec.

– Det känns såklart riktigt roligt att Coop satsar på en hållbar byggnad med närproducerat trä som ger låg miljöpåverkan hela vägen från skogen till färdig byggnad. Ett snabbt och smidigt montage betyder också att det behöver tillföras lite energi i byggprocessen, säger Robert Martinson, account manager på Martinsons.

Stora Coop får en butiksyta på cirka 2500 kvm. Totalt kommer 90 miljoner kronor att investeras i projektet.

– Det finns en rad olika aspekter vi går igenom i en upphandling. Det vi först och främst tittat på är att bygget blir konkurrenskraftigt med en försvarbar kalkyl. Mana Projektbyrå har tagit fram underlag till en stomutredning och där kom vi fram till att en trästomme är ett mer hållbart alternativ. Att Skellefteå också har en tydlig profil som trästad och att Martinsons finns med som lokal leverantör tyckte vi också var viktigt, säger Lars.

– De bärande träbalkarna gör också att vi kan ha långa spännvidder och få pelare i butiken, menar han.

Helhetstänket kring hållbarhet går som en röd tråd genom hela projektet. Butiken kommer att vara fullt rustad för framtidens miljökrav med miljövänlig kyl- och frysteknik.
– Vi har värmeåtervinning från våra livsmedelskylar och är i stor del självförsörjande på luftburen värme från våra kompressorer. Dessutom är fjärrvärme inkopplat.

Planen är att Stora Coop Norrböle ska öppna sommaren 2022.

– Vi har gjort vår hemläxa kring hur Skellefteå ska växa. Det är en riktigt offensiv plan och därför vill vi satsa på den här geografiskt mycket intressanta fastigheten med perfekt flödesläge för volymhandel, säger Lars.


Om Martinsons

Martinsons levererar byggsystem i limträ och KL-trä för alltifrån sporthallar, affärslokaler och lantbrukshallar till höga flerbostadshus, kontorsbyggnader och broar. Verksamheten inkluderar såväl utveckling och konstruktion, som försäljning, projektstyrning och montage. Martinsons är en del av Holmen och kontoren finns i Umeå, Bygdsiljum och Skellefteå, med ca 50 anställda och en omsättning på närmare 400 miljoner kronor. www.martinsons.se


Kontaktpersoner

Robert Martinson
Account Manager
Robert Martinson

Relaterad media