2022-02-23 10:29Pressmeddelande

Fuktexpertern som utbildar branschen – årets Träfluga till Per Karnehed

Joakim Gustavsson och Per Karnehed.Joakim Gustavsson, vd på Martinsons, lämnar över årets Träfluga till Per Karnehed.

Per Karnehed, egen företagare och ägare av Karnehed Design & Construction, tilldelas Martinsons eget pris Träflugan för 2021. Hans kunskaper som fuktexpert har bidragit till höjd kunskap i byggbranschen.
– Jag känner mig väldigt stolt. Jag tycker trä är ett fantastiskt material och hoppas att branschen på allvar vågar släppa sargen och bygger ännu mer i trä, säger Per.

De tre som nominerades till priset var förutom Per Karnehed också Johan Fröbel, chef för teknik och handel på Svenskt Trä och Skellefteås strategi för hållbart byggande i trä. 

– Alla hade varit värdiga vinnare då de på olika sätt gör insatser som flyttar träbyggandet framåt. Vi gratulerar Per till att ha vunnit priset i ett år där vi haft fler nominerade och hårdare konkurrens än någonsin tidigare, säger Joakim Gustafsson, vd på Martinsons.

I dag är det många stora som små aktörer som anlitar Per och hans specialistkunskaper vid träbyggnadsprojekt över hela landet. Per menar att det finns branschfolk som gör sig högljudda och hävdar nolltolerans mot fukt och mögelpåväxt under byggperioden. Hans filosofi att utbilda har varit enkel men framgångsrik.

– Jag har varit ute på byggplatser med värmekamera och provtryckt och med fakta visat vad som fungerar och inte fungerar. Det går utmärkt att byggt hus som startar sitt liv fuktigt men som till slut får en fantastisk bra inomhusmiljö. Det handlar ofta om att driva bygget på höjden istället för på bredden, att jobba med avrinningen och få på ett tätskikt eller tak, därefter långsamt värma upp byggnaden. Då håller sig eventuella mögelsporer inaktiva och inkapslade, säger Per.

Årets Träfluga instiftades av Martinsons 2017 och delas årligen ut till en person, ett företag eller ett initiativ som bidragit till att utveckla branschen. Priset utgörs av en träfluga och 10 000 kronor som skänks till Hjältarnas Hus i Umeå i pristagarens namn.

Juryns motivering:
Som diplomerad fuktsakkunnig har Per en viktig roll för ett träbyggande med rätt kvalitet. Med kunskap, saklighet och sunt förnuft bidrar han till konstruktiva dialoger som höjer kunskaper hos både beställare och leverantörer. Per är en nyckelaktör som bidrar både till lyckade projekt och den fortsatta utvecklingen av träbyggandet.

Detta är Hjältarnas hus
Hjältarnas hus är ett tillfälligt hem för de barnfamiljer där ett barn har drabbats av långvarig sjukdom. Hjältarnas hus ägs av Region Västerbotten och drivs och förvaltas av föreningen Hjältarnas hus.

Läs mer om priset på martinsons.se/traflugan


Om Martinsons

Martinsons levererar byggsystem i limträ och KL-trä för alltifrån sporthallar, affärslokaler och lantbrukshallar till höga flerbostadshus, kontorsbyggnader och broar. Verksamheten inkluderar såväl utveckling och konstruktion, som försäljning, projektstyrning och montage. Martinsons är en del av Holmen och kontoren finns i Umeå, Bygdsiljum och Skellefteå, med ca 50 anställda och en omsättning på närmare 400 miljoner kronor. www.martinsons.se


Kontaktpersoner

Joakim Gustafsson
Vd
Joakim Gustafsson
Civilingenjör, Karnehed Design & Construction
Per Karnehed