Organisationen MÄN lanserar tillsammans med Sverok ”Samspel skola” – ett metodmaterial där spel används för att förebygga våld och kränkningar. Materialet, som möjliggjorts med stöd från Allmänna arvsfonden, lär elever i årskurs 4–6 att känna igen och ingripa mot våld på ett smart och säkert sätt.
– Inget barn ska utsättas eller utsätta andra för våld och kränkningar. Med Samspel Skola vill vi tillsammans med barnen skapa trygga miljöer, där omsorg om varandra blir normen. Centralt är också att erbjuda dem verktyg för att på ett säkert kunna ingripa när en våldsam situation uppstår, säger Adam Wassrin, metodutvecklare på organisationen MÄN.
I Samspel Skola får eleverna testa på olika former av spel, till exempel kortspel, rollspel och digitala spel kring teman så som våld, samtycke, skadliga killnormer, rasism och psykisk ohälsa. MÄN har sin bas i våldsförebyggande arbete och Sverok har sin expertis i spel och spelkultur. Att metodmaterialet blev ett flertal olika spel var naturligt.
– Valet att bygga Samspel Skola kring spel speglar spelens betydelse i barn och ungas liv idag. Spel är mer än nöje och tidsfördriv – det är en plattform för socialt umgänge och engagemang. Med våra spel som verktyg är det inte bara lätt att skapa förändring, det är roligt, säger Björn Adriansson, kommunikatör och producent på Sverok.
Genom Samspel Skola får eleverna lära sig vad det innebär att vara en aktiv åskådare och hur de kan ingripa mot våld i olika sammanhang, både online och offline. Metoden bygger på samma strategier som organisationen MÄN:s våldsförebyggande program MVP (Mentors in Violence Prevention) vilket idag används i ett 40-tal kommuner. Målet med MVP är att skapa en kultur där normen är att ingripa om man ser våld och kränkningar.
Materialet består av 10 lektionspass och är designat för att vara snabbt och enkelt att komma i gång med, där förberedelsetiden för ledaren är minimal. På samspel.info hittar du mer information samt hur du beställer Samspel Skola till din klass.
– Man behöver fråga om samtycke, och man kan alltid dra tillbaka ett samtycke, säger Alexander 10 år, som har testat På gränsen, ett digitalt äventyrsspel i Samspel Skola.
Vi har även tagit fram Samspel Fritid – För barn i öppen verksamhet i åldrarna 10–15 år. Läs mer på samspel.info.
Kontakt och intervjuförfrågningar
Kontakta Amra Bajrić, press- och påverkansansvarig på MÄN
Mejl: amra.bajric@mfj.se
Telefon: 070-517 82 77
Pressbilder finns här: https://mfj.se/om-maen/nyheter/press
Om organisationen MÄN
MÄN är en ideell förening som består av engagerade medlemmar utspridda över hela landet och ett trettiotal anställda på kansliet i Stockholm. Vi är en levande medlemsorganisation som uppmuntrar till aktivism och ger utrymme för den som vill förändra och förändras.
MÄN arbetar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi utgår från en feministisk syn på världen och tanken att vi behöver förändra destruktiva manlighetsnormer för att stoppa våldet. Vi vill att fler män och killar ska engagera sig för jämställdhet och att fler män och killar tar ett större ansvar för omsorgen. Vi kämpar för en värld där inte en enda kille eller man utsätts för våld, förväntas tåla våld eller använder våld mot andra.
Om Sverok
Hos Sverok startar och driver du och dina vänner er egen spel- eller nördförening på era egna villkor. Sedan 1988 utgör vi ett levande förbund av passionerade spelälskare som samlas runt spelkulturens starka gemenskap.
Tillsammans är vi tusentals föreningar som arbetar för att spel ska vara tillgängligt, inkluderande och roligt för alla. Lär känna oss och vår vision, och upptäck hur vi jobbar för att skapa en starkare spelkultur i Sverige på sverok.se.
MÄN arbetar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi utgår från en feministisk syn på världen och tanken att vi behöver förändra destruktiva manlighetsnormer för att stoppa våldet. Vi vill att fler män och killar ska engagera sig för jämställdhet och att fler män och killar tar ett större ansvar för omsorgen. Vår vision är en jämställd värld utan våld.