2023-11-12 08:29Pressmeddelande

Ny undersökning från MÄN: Svagt stöd till pappor i separation

Ny undersökning från MÄN om pappors mående i separationer:
Endast två av tio pappor får information om stöd i samband med separation

Separationer är ofta en krisperiod för både vuxna och barn men också en risksituation för destruktiva konflikter mellan föräldrar och för våld i nära relationer. En ny undersökning av IPSOS, gjord på uppdrag av organisationen MÄN med stöd från Allmänna arvsfonden, visar att hälften av de separerade papporna upplevde separationen som svår eller mycket svår. Vidare vittnar papporna om konflikter, psykisk ohälsa, ekonomisk oro och bristande stöd i samband med separationer. "Bristen på stöd riskerar att påverka barnen negativt", säger Shahab Ahmadian, ordförande på MÄN.

Undersökningen "Pappors erfarenheter av att separera" kartlägger vilket stöd som finns för separerade pappor idag och på vilket sätt pappor använder sig av det stöd som finns tillgängligt.

Resultaten visar att pappor är svåra att nå och många vet heller inte var de kan vända sig för stöd kring sin psykiska ohälsa som ofta uppstår vid en separation, vilket i slutändan riskerar att påverka barnen negativt.

  • Att få stöd i samband med separationen ger ökade möjligheter för föräldrarna att vara lösningsfokuserade och hålla barnets bästa i fokus. Konstruktiva separationer lägger en bra grund för ett jämställt föräldraskap och är gynnsamt för både föräldrar och barn, säger Jens Karberg, projektledare för MÄN:s projekt Pappor i separation.

Män har samtidigt generellt sett svagare sociala nätverk då många män överger vänskapsrelationer när de bildar familj.

  • Många pappor upplever att de saknar närstående att prata med i krissituationer. I våra pappagrupper märker vi hur viktigt det är att kunna få prata med andra i samma situation, säger Jens Karberg.

Ny stödplattform för pappor lanseras idag
Idag på fars dag lanserar MÄN Sveriges första digitala stödplattform för pappor. Pappor.se erbjuder stöd och gemenskap kring föräldraskapet och papparollen. Målet är att bli en mötesplats dit pappor oavsett livssituation kan söka sig för att få råd och stöd men också för att samtala med andra pappor.

  • Det finns ett behov av omsorg för pappor i sitt föräldraskap, i synnerhet vid en separation. Vi hoppas att Pappor.se ska hjälpa fler män ta ansvar för ett mer jämställt föräldraskap. Trygga pappor ger trygga barn och det ger våra barn bättre förutsättningar i livet, säger Shahab Ahmadian.

20 procent av papporna sökte stöd på eget initiativ
Undersökningen visar att sex av tio pappor upplevde att deras mående försämrades - för en tredjedel försämrades måendet mycket. Samtidigt, var det endast två av tio pappor som sökte stöd på eget initiativ.

Undersökningen visar också bland annat att sex av tio pappor hade fått information om stöd i sitt föräldraskap tidigare men endast två av tio pappor fick någon information om stöd i samband med sin separation. Fem av tio pappor meddelar att de önskade stöd i samband med sin separation. Den största barriären till att söka stöd är att man inte vet vart man kan vända sig (53%) eller att man saknar ork (43%).
 

Utdrag ur undersökningen "Pappors erfarenheter från att separera"

  • Sex av tio pappor i undersökningen upplevde att deras mående försämrades – för en tredjedel försämrades det mycket. En fjärdedel av papporna som genomgått en separation bedömer den också som mycket svår.
  • Särskilt svårt vid separationen var konflikter med expartnern (38%), psykisk ohälsa (38%) och ekonomin (35%).
  • En av tre pappor som separerat upplevde att samarbetet kring föräldraskap fungerade dåligt de första halvåret efter separationen. Även bland de som separerade för mer än 5 år sedan är det en femtedel som upplever samarbetet som dåligt än idag.
  • Åtta av tio pappor som separerat hade konflikter med sin före detta partner vid separationen – en fjärdedel mycket eller väldigt mycket konflikter. Konflikterna rörde främst ekonomi (41%), saker som hände innan separationen (33%), bodelning (32%) och planering (27%).
  • Sex av tio pappor hade fått information om stöd i sitt föräldraskap tidigare – men bara två av tio fick någon information om stöd i samband med sin separation.
  • Hälften av papporna som separerat önskade stöd i samband med sin separation – men bara en femtedel sökte stöd. Det vanligaste stödet som papporna har sökt är professionell hjälp, t.ex samtalsterapi.
  • Den största barriären till att söka stöd är att man inte vet vart man kan vända sig (53%) eller att man saknar ork (43%).
  • Bland de som sökte stöd så är det ändå en fjärdedel som tror att personer med liknande erfarenheter eller grupper för pappor hade varit mer hjälpsamt. Bland de som önskade stöd men ej sökte så är det fyra av tio som tror att grupper för pappor hade passat dem.

 

Kontakt och intervjuförfrågningar
Kontakta Amra Bajrić, press- och påverkansansvarig på MÄN
Mejl: amra.bajric@mfj.se
Telefon: 070-517 82 77

Pressbilder finns här: https://mfj.se/om-maen/nyheter/press

Om Pappor.se
Pappor.se är en stödplattform för alla pappor, oavsett om man väntar sitt första barn, är separerad, lever med bonusbarn eller har barn med ett flertal partners. Sajten innehåller handfasta tips på alltifrån hur pappor kan bli mer närvarande föräldrar till var hjälp för psykisk ohälsa finns att få. Utöver det finns det också ett forum där pappor kan stötta varandra i frågor som rör föräldraskapet, mående eller relationer.


Mer om undersökningen och Pappor i separation
Pappor i separation är ett 3-årigt projekt finansierat av Allmänna arvsfonden. Vi samarbetar med en rad olika centrala aktörer som arbetar med barnrätt, föräldrafrågor, jämställdhet och mäns våld mot kvinnor. Våra samarbetspartners och referensnätverk är: Stiftelsen Allmänna Barnhuset, Karolinska Institutet, Unizon, Svenska med Baby, Stockholm Makalösa föräldrar, Länsstyrelsen Stockholm, Rädda barnen och Bris.

Som en del av projektet gör MÄN denna IPSOS-undersökning för att bättre förstå pappors erfarenhet av separation, vilka behov man ser innan/under/efter separationen och vilket stöd som efterfrågas. ​Läs mer på män.se eller på pappor.se.

 


Om MÄN

Om MÄN
MÄN arbetar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi utgår från en feministisk syn på världen och tanken att vi behöver förändra destruktiva manlighetsnormer för att stoppa våldet. Vi vill att fler män och killar ska engagera sig för jämställdhet och att fler män och killar tar ett större ansvar för omsorgen. Vår vision är en jämställd värld utan våld.