2022-09-13 09:19Pressmeddelande

Vad betyder stora evenemang för Luleå?

Som näringslivsbolag har vi uppdraget att sälja Luleå som en självklar och attraktiv plats för stora evenemang, möten och kongresser. Nederländska vintersporttävlingen Schaatsen Grand Prix, nordiska Finnkampen och svenska SM-veckan, musik- och kulturevenemang som Melodifestivalen, julkonserten i Gammelstads kyrka och Antikrundan är några exempel på evenemang som valt Luleå, men vad betyder egentligen dessa evenemang för Luleå och hur bidrar de till tillväxt?

Förutom evenemangets själva PR-värde i lokal, nationell och internationell press så betyder det att vi sätter Luleå på evenemangskartan. För Luleås invånare betyder det en ökad stolthet. För hotell, anläggningar, butiker och restauranger betyder det pengar in – fler att anställa och mer att sälja. De internationella gästerna är de som spenderar mest. Tittar man på det nederländska skridskoevenemanget Schaatsen Grand Prix som pågår 10 dagar, betyder det uppemot 5.000 hotellnätter där gästerna i snitt spenderar ca 2.500 kr per dag. Totalt genererar evenemanget ca 12,5 miljoner kronor som butiker, restauranger och hotell i Luleå får dela på.

Hundsporten och tävlingsformen Agility lockade nyligen hundratals hundintresserade besökare till Luleå när tredagarstävlingen Luleå Open arrangerades. En tävling som lockade internationella deltagare med 300 tävlande hundar fördelade över totalt 1.000 starter.

Ett tredagars evenemang med ca 1.800 gästnätter som inte bara bjöd på norrsken utan också genererade värde för staden på drygt 2 miljoner kronor.


Vi ställde några frågor till Luleå Open’s arrangör, Markus Lindgren:
Varför valde ni Luleå?
– Luleå är vår hemstad och vi ville skapa ett evenemang som lockar internationella agilityvärlden till norra Sverige som håller minst lika hög klass som de gör på de bäst arrangerade tävlingarna i Europa. Vi valde specifikt Bergnäset på grund av närheten till flygplatsen och det starka engagemanget från Bergnäsets AIK.
Vad betyder den här typen av evenemang för er?
– Vi är otroligt nöja och ser arrangemanget som en riktig succé. Att himlen dessutom lyste upp i ett fantastiskt norrsken på lördagskvällen var mer än vi kunnat hoppas på för alla långväga. Vi fick till en atmosfär som vi bara vågat drömma om och har fått fantastiska lovord och recensioner av besökare från USA, Estland, Tyskland och efter helgen har intresset för Luleå Open fullkomligt exploderade runt om i Europa och USA. Vi har haft hundratals besökare under helgen, allt från barnfamiljer till fotbollsungdomar som fått upp ögonen för sporten, men även ”vanliga hundägare”. Nästa år tror vi att vi kan femdubbla antalet internationella tävlande och dubblera totala antalet tävlande. Om förutsättningarna finns vill vi också göra ett vinterevent.

Luleås framtid som evenemangsstad – tillväxten, möjligheterna och utmaningarna

Möjligheterna och utmaningarna går hand i hand. I takt med att fler lockas hit behövs också fler kulturella inslag, fler hotell och aktivitetsanläggningar. Besöksnäringen som just nu accelererar och återhämtar sig i rekordfart efter pandemin ligger i en stor tillväxtfas. Vi behöver attrahera fler till yrkena, öka antalet arrangörer samtidigt som vi behöver fler entreprenörer som investerar i besöksnäringen.

Birgit Öhlund, Affärsutvecklare Evenemang leder arbetet med att sälja Luleå:

När vi säljer in Luleå som evenemangsstad utgår vi från att hitta en bredd som lockar fler målgrupper. Det ska finnas något för alla. Luleå har unika förutsättningar i och med sitt strategiska läge nära flygplatsen, en levande stadskärna med naturen runt hörnet, fina arenor och ett varmt värdskap. Tack vare vår geografiska position med ett växlande klimat kan vi även använda naturisen som en arena.

Luleå Business Region samverkar med flera aktörer inom besöksnäringen, turism och näringsliv. Vi är aktiva i strategiskt viktiga nätverk både på lokal, regional och nationell nivå. Vi ingår bland annat i det nationella evenemangsnätverket SNED (Swedish Network of Event Destinations) som arbetar med evenemangs- och arrangörssamverkan. Nätverket träffas ca 4 gånger per år.  Här skapas en växelverkan där nätverk utvecklas, kunskap delas och kontakter knyts. 

– I våra roller jobbar vi proaktivt med bearbetning och värvning för att sälja in Luleå som den självklara platsen att lägga sitt evenemang eller möte - att besöka och uppleva. Detta sker bland annat genom att vi deltar aktivt på mässor, säljworkshops, konferenser och olika event där vi presenterar Luleås utbud för olika intressenter på marknaden. Vi är i ett gynnsamt läge där många visar stort intresse för Luleå. De insatser som görs genererar på sikt intäkter till staden på olika sätt. Närmast väntar Mötesplats Idrott & Destination som hålls i oktober i Stockholm, en viktig säljkanal för evenemangsstaden Luleå, fortsätter Birgit Öhlund. 

Mer om evenemang, möten och vad vi kan hjälpa till med kan du läsa omhär


Om Luleå Business Region

Luleå Business Region utvecklar kommunens arbete inom näringslivs- och destinationsutveckling. I samverkan med näringsliv, universitet och andra aktörer verkar vi för en hållbar tillväxt i Luleå. Luleå Business Region driver insatser för att öka Luleås attraktionskraft och stärker konkurrenskraften som destination, arbetsmarknad och etableringsort för företag, organisationer och talanger. Vi bidrar till fler jobb, branscher, besökare, investeringar och etableringar. Bolaget stödjer även det befintliga näringslivet med utvecklingsrelaterade frågor.

Kontaktpersoner

Birgit Öhlund
Affärsutvecklare, evenemang
Birgit Öhlund