2023-06-14 15:37Pressmeddelande

Så växer besöksnäringen i Luleå – åter en miljardindustri

Besöksnäringen är en viktig del av näringslivet i Luleå som skapar arbetstillfällen och skatteintäkterNu står det klart att direktflygen till Paris utökas till två avgångar i veckan kommande vinter.

2022 var ett rekordår för besöksnäringen i Luleå. 2023 har också inletts positivt med ett nytt direktflyg från Paris, vilket ger ett tillskott av utländska besökare och ökar tillgängligheten till Europa. Nu står det klart att flygbolaget utökar till två avgångar i veckan kommande vinter.

I januari 2022 fick Luleå Business Region en förfrågan från den franska researrangören Quartier Libre som ville undersöka utbudet av boende och aktiviteter för en eventuell vintercharter till Luleå.

– De besökte ett antal boendeanläggningar och aktivitetsföretag och blev väldigt intresserade. Några aktiviteter som de absolut ville ha med i charterprogrammet var snöskoter, hundspann och tomte samt gärna något samiskt inslag, säger Karin Åberg, affärsutvecklare inom besöksnäring på Luleå Business Region.

Quartier Libre bestämde sig för att anordna en charter under perioden december–mars. Det möjliggjorde att flygbolaget Transavia kunde öppna en ny direktlinje mellan Paris och Luleå med 180 platser, varav cirka 75 procent var förbokade. De franska chartergästerna har bott på Scandic hotell i Luleå och haft ett inplanerat veckoprogram med olika aktiviteter. Totalt har de genererat drygt 18 000 gästnätter och en lokal omsättning på omkring 40 miljoner kronor fördelat på transporter, mat, logi, shopping och aktiviteter.

Besöksnäringen är en viktig del av näringslivet i Luleå som skapar arbetstillfällen och skatteintäkter. Den stärker Luleås attraktionskraft och ökar tillgängligheten då intresset för vinteraktiviteter gjort att vi har fått en ny internationell direktflygförbindelse.

Besöksnäringen i Luleå åter en miljardindustri

Under 2022 hade Luleå 537 442 kommersiella gästnätter. Det är en ökning med 32,8 procent från 2021 och 4,7 procent mer än det tidigare rekordåret 2019. Resultatet innebär att besöksnäringen återigen är en miljardindustri i Luleå kommun.

Vid en jämförelse av Tillväxtverkets turismstatistik för Luleå, Piteå, Skellefteå och Umeå under perioden januari­–mars 2023 ligger Luleå högt när det gäller antal utländska gästnätter och beläggningsgrad på hotell.

Siffror ur TEM-rapporten*)

*)Turistekonomisk modell för statistik- och effektmätningar inom besöksnäringen.

Luleå har en bra mix av olika resenärer i form av privatresande, affärsresande, mötesgäster, longstays med mera. Utöver Paris-linjen har ytterligare två internationella direktflyg från Düsseldorf och London bidragit. Det nederländska, årligt återkommande skridskoeventet börjar också bli inarbetat.

Att sälja in Luleå på internationell marknad – ett långsiktigt arbete som ger resultat

Nu står det klart att Transavia kommer köra två flyg i veckan med charterresenärer under nästa vintersäsong. Den ena gruppen kommer att bo i Luleå och den andra i Piteå. Luleå Business Region arbetar kontinuerligt för att öka antalet besökare till Luleå och visa upp potentialen för researrangörer, mötesbokare samt investerare. De har bland annat anordnat regionala visningsresor för researrangörer under åtta års tid tillsammans med övriga lokala destinationer och kommuner i Norrbotten. Arbetet med att få fler internationella direktflyglinjer till Luleå Airport sker i samarbete med de lokala besöksnäringsföretagen, Swedavia, Norrbottens Handelskammare och Swedish Lapland Visitors Board.

Att få en internationell researrangör att välja Luleå är ofta en lång process som kräver samarbete och omfattar införsäljningsaktiviteter på mässor, visningsresor, logistikplanering etc. Luleå Business Region har även en coachande roll gentemot de lokala företagen så att utbud och efterfrågan bättre matchar varandra.

Besöksnäringen främjar den gröna industriomställningen

För att Luleås besöksnäring ska kunna fortsätta växa och utvecklas behöver boendekapaciteten öka. Både med nya anläggningar och genom att sprida ut gästerna över hela året så att det inte blir för trångt under vissa perioder. Det sistnämnda kan till exempel ske genom att stora möten och evenemang förläggs till delar av året då det finns ledig boendekapacitet. Besöksnäringen genererar inte bara turistintäkter utan erbjuder också upplevelser och arbetsmöjligheter som har stor betydelse för inflyttningen till regionen.

– Den gröna industriomställningen kommer att skapa många nya arbetstillfällen i vår region, inte bara inom industrin utan även till all service runtomkring. Besöksnäringen och tillgängligheten med internationella direktflyg spelar en viktig roll för att människor ska välja att flytta hit, avslutar Karin Åberg.
Vi frågade ett antal aktörer inom besöksnäringen i Luleå vad de franska charterflygen betytt för deras utveckling och tillväxt. Så här svarar de:

 

Vad har de franska charterresenärerna betytt för er verksamhet?

Hos Explore Luleå fick de franska besökarna prova på aktiviteter som snöskoter, isfiske och snöskovandring.

Hos Explore Luleå fick de franska besökarna prova på aktiviteter som snöskoter, isfiske och snöskovandring.

Pontus Frank, ägare, vd och guide, Explore Luleå:
– De har betytt jättemycket och bidragit till att vi har kunnat starta ett nytt aktivitetscenter som kommer alla gäster till godo. Vi har även anställt mer personal, både på heltid och säsongsbasis. De franska gästerna fick prova på aktiviteter som snöskoter, isfiske, snöskovandring och Nordic skills där man lär sig att göra upp eld, bygga en igloo etc. Vi fick väldigt positiv respons och tar med oss erfarenheterna för att skapa en ännu bättre upplevelse nästa år.

Hos Cape Wild fick de franska gästerna lära sig mer om samisk livsstil och renskötsel.

Hos Cape Wild fick de franska gästerna lära sig mer om samisk livsstil och renskötsel.

Thomas Dahlquist, ägare, Cape Wild
– Vi hade en bra vinter. Den franska researrangören bokade upp fasta dagar och tider långt i förväg så det var lätt för oss att planera verksamheten. Vi hyrde in två extra personer för att öka kapaciteten. Chartergrupperna fick bland annat en presentation av samisk livsstil och renskötsel av Susanne Jonsson. Vi hade även en matlagningsaktivitet och de fick träffa våra tama älgar och renar. 

Scandic Luleå erbjöd vinterkläder till låns för att de franska gästerna skulle få den bästa möjliga upplevelsen under sitt besök i staden.

Scandic Luleå erbjöd vinterkläder till låns för att de franska gästerna skulle få den bästa möjliga upplevelsen under sitt besök i staden.

Eive Stenvall, hotelldirektör, Scandic Luleå
– Det betyder mycket för oss på Scandic Luleå och förhoppningsvis även för många andra aktörer så som restauranger, aktivitetsföretag och butiker i staden. Jag tror och hoppas att fler reseaktörer ser potentialen med charter från Europa till Luleå som ett framgångsrikt koncept. I framtiden ser jag fram emot att man satsar mer på resor till Luleå då vi fick otroligt fin feedback, dels från gäster men också från medarbetare som tycker att det varit en mycket spännande och rolig period.

 

Aktivitetsprogrammet för de franska charterresenärerna innehöll bland annat guidade visningar av världsarvet Gammelstads Kyrkstad och Friluftsmuseet Hägnan där de även fick träffa tomten.

Aktivitetsprogrammet för de franska charterresenärerna innehöll bland annat guidade visningar av världsarvet Gammelstads Kyrkstad och Friluftsmuseet Hägnan där de även fick träffa tomten.

 

Matilda Lång, samordnare, Gammelstad Visitor Center och Friluftsmuseet Hägnan:
– Det vi först och främst kan se är att skillnaden mellan vintersäsongen och sommarsäsongen har blivit mindre. Sommaren är i vanliga fall den period som genererar flest besökare till Gammelstad. De franska charterturisterna och vinterns direktflyg från Düsseldorf och London har dock inneburit att vi har växt som besöksmål även vintertid, vilket är jätteroligt. Vi har också fått jobba mycket med heldagskoncept för större grupper som innefattar både världsarvet och Hägnan, vilket har varit en väldigt spännande och lärorik process för oss.

Lars Mandahl, arbetsledare, Luleå Turistcenter:
– De franska charterresenärerna har varit flitiga besökare på Luleå turistcenter under vintern, både för shopping och information. Vissa souvenirer med koppling till aktiviteter som de genomfört under vistelsen har varit mycket efterfrågade. Informationsfrågorna har främst kretsat kring norrsken och även en hel del kartrelaterade frågor. Andra vanligt förekommande frågor har gällt hyra av utrustning som till exempel skridskor, snöskor och längdskidor.


Om Luleå Business Region

Luleå Business Region utvecklar kommunens arbete inom näringslivs- och destinationsutveckling. I samverkan med näringsliv, universitet och andra aktörer verkar vi för en hållbar tillväxt i Luleå. Luleå Business Region driver insatser för att öka Luleås attraktionskraft och stärker konkurrenskraften som destination, arbetsmarknad och etableringsort för företag, organisationer och talanger. Vi bidrar till fler jobb, branscher, besökare, investeringar och etableringar. Bolaget stödjer även det befintliga näringslivet med utvecklingsrelaterade frågor.


Kontaktpersoner

Ann-Helen Rönnberg
Kommunikationschef
Ann-Helen Rönnberg