2020-11-13 08:01Nyheter

Inhemsk bränsleproduktion - viktigt för svenskt framtida flyg

Foto: Per Lundström, TaigapicFoto: Per Lundström, Taigapic

TreePower har tagit del av BioFuel Regions ståndpunkter för hur biobränsle, inklusive bioflygbränsle kan möjliggöra en grön omställning i transportsektorn. BioFuel Region pekar bland annat på en stor nödvändighet att styra och skapa bättre förutsättningar för inhemsk produktion. Det är en viktig fråga även för oss. 

BioFuel Region skriver i ett PM att reduktionsplikten för flyget som till 2030 fokuserar på mål och inte medel innebär att vi riskerar att få en fortsatt import av icke hållbart producerade biodrivmedel. En viktig målsättning för svenska styrmedel för minskade utsläpp inom såväl flyg- och vägtrafik ska vara att omställningen sker med hjälp av så hållbara råvaror som möjligt, gärna svenska. Om vi fortsätter importera bioråvaror och biodrivmedel kommer det bli svårare att få fart på den inhemska biodrivmedelsproduktionen eftersom att svensk produktion i dagsläget sannolikt är dyrare. 

Den regionala samverkansplattformen för möjlig produktion av bioflygbränsle, TreePower, ställer sig till stor del bakom BioFuel Regions PM men ser behov av att göra ytterligare ansträngningar för att säkerställa möjligheterna för ett grönare transportarbete. 

Elektrifiering är en samstämmig väg framåt för stora delar av fordonsflottan för att vi ska kunna uppnå Sveriges klimatmål. Initiativ pågår för att elektrifiera flyget vilket verkar lovande för mindre flygplan. För dagens normala storlek på flygplan och längre flygningar anser vi, med flera, att det enda alternativet som kan göra flyget fossilfritt under den närmste framtiden är bioflygbränsle. Bioflygbränsle är grundpelaren för ett hållbart flygande, men går också hand i hand med elektrifieringen som parallellt kan skapa nya möjligheter för flyget, med nya potentiellt kortare linjer, som inte varit bärkraftiga tidigare.

TreePower anser att den inhemska produktionen av bioflygbränsle måste främjas och med politisk vilja påskyndas. Vi har goda förutsättningar för en hållbar produktion i Sverige, till exempel från många olika skogliga restprodukter i kombination med förnybar elproduktion. En inhemsk produktion med skoglig bas från ett hållbart skogsbruk kan ge en högre klimatnytta, högre koldioxidreduktion, än flera av dagens importerade biodrivmedel. För att kunna uppnå våra nationellt högt uppsatta klimatmål för flyget behöver bioflygbränslet givetvis vara hållbart över hela livscykeln. Vi tror att ”Wood to Wing” är det mest hållbara alternativet.

Risken för investeringar i produktion av svenska bioflygbränslen uppfattas ofta som hög, efterfrågan är idag ökande men trots allt mycket begränsad. De biobaserade teknologier som vi känner till ger ett dyrare bioflygbränsle än traditionell fossilbaserad produktion. Vi anser därför att det måste skapas förutsättningar genom lagar och långsiktiga styrmedel som kan skapa leveransavtal för produktionen för uppvisande av långsiktigt positivt kassaflöde. Ett styrmedel för att kunna teckna långsiktiga leveransavtal kan vara Contract For Difference aktionering vilket föreslagits av EU för uppskalning av grön vätgasproduktion. Detta möjliggör investeringar, lån, för byggandet av bioraffinaderier. Sveriges goda förutsättningar för hållbar flygbränsleproduktion kan dessutom skapa en försörjningstrygghet och minska sårbarheten från omvärldshändelser på denna marknad. Införandet av en reduktionsplikt för flyget anser vi är ett steg i rätt riktning. Precis som BioFuel Region nämner skulle en kvot för avancerat drivmedel inom reduktionsplikten för flyget troligen vara bra för att få igång svenskt inhemskt producerat bioflygbränsle.


TreePower är ett förutsättningsskapande samverkansprojekt som drivs av Luleå Business Region, Luleå tekniska universitet och Piteå Science Park. Syftet är att bidra till ett storskaligt teknikskifte, ökad cirkuläritet och en snabbare omställning till fossilfritt flyg och minskat fossilberoende. Projektet finansieras av EU:s strukturfonder samt offentliga och privata medfinansiärer: Region Norrbotten, Sparbanken Nord, Luleå kommun, Piteå kommun, Luleå Energi AB, Luleå Business Region AB, Piteenergi AB, Sveaskog, Norra Skogsägarna, SAS och Kiram.



Om Luleå Business Region

Luleå Business Region utvecklar kommunens arbete inom näringslivs- och destinationsutveckling. I samverkan med näringsliv, universitet och andra aktörer verkar vi för en hållbar tillväxt i Luleå. Luleå Business Region driver insatser för att öka Luleås attraktionskraft och stärker konkurrenskraften som destination, arbetsmarknad och etableringsort för företag, organisationer och talanger. Vi bidrar till fler jobb, branscher, besökare, investeringar och etableringar. Bolaget stödjer även det befintliga näringslivet med utvecklingsrelaterade frågor.


Kontaktpersoner

Helena Holmgren
Projektledare TreePower
Helena Holmgren