2024-02-23 08:06Pressmeddelande

Pressinbjudan - utställningen MENS!

menskoppmenskopp

Mens ger liv och är en del av mångas vardag. Ändå kan ämnet fortfarande vara laddat, svårt att prata om, kontroversiellt och skapa mediala rubriker. I utställningen MENS! utforskas ämnet ur ett konstnärligt och historiskt perspektiv. Denna utställning berör den som har haft mens, känner någon som haft mens eller som har mens ibland, kort sagt - alla.
 
Ämnet är ständigt aktuellt eftersom mens fortfarande omgärdas av stigma, skam och tabu. Utställningen på Vänermuseet som öppnar den 5 mars innehåller flera element som sätter igång tankarna och öppnar för reflektion. Ett slagkraftigt inslag i utställningen är serietecknaren Liv Strömquists verk Isprinsessan i enormt format. Verket blev ikoniskt efter utställningen ”The Night garden” som visades i Slussens tunnelbanestation i Stockholm. Videoverket Mensmanifestet av konstnärskollektivet Mensmagi ger kraft att omfamna och utforska menstruationen. Textilkonstverket
Yoni av Caroline Fleur Martini får oss att fundera över livmoderns funktion. Martini hyllar genom sitt konstverk det kvinnliga könsorganet och allt som kommer ur det, så som mens och barn. Konstnärerna bakom verken har med sin konst försökt plocka bort tabun, väcka debatt och skapa förståelse för ämnet. Allt för att förändra synen på mens.
 
Utställningen ger även röst åt personliga berättelser och gör historiska nedslag. I en tidslinje kan vi följa utvecklingen av synen på mens. Ett lokalt inslag i utställningen är ett historisk föremål från F7 Gårds- och Flottiljmuseum och Villastadens museum som lånat ut en virkad binda från 1940-talet. I rummet finns också ett hörn för den som funderar på vilket mensskydd som faktiskt funkar bäst. En mängd olika bindor, menstrosor, menskoppar och tamponger att klämma och känna på. För den som har sin mens framför sig i livet eller för den som går i tankarna att testa något nytt nästa gång det är dags. Utställningen är ursprungligen producerad som vandringsutställning av Halmstads konsthall men visas i ny tappning på Vänermuseet.
 
Den 8 mars, på Internationella Kvinnodagen, äger vernissagen rum. Välkomna till Vänermuseet klockan 13.30. Då händer även mycket annat på museet, ett flertal kvinnliga konsthantverkare och organisationer som arbetar för kvinnors rättigheter och välmående deltar i mässan som blivit en tradition på Vänermuseet just detta datum. Konstnärskollektivet Mensmagi föreläser. Kvällen ramas in med skapande, sång och musik med Stina & Debora och mingel. Arrangemanget är ett samarbete mellan Vänermuseet och Enheten för konst, kultur och bibliotek.
 
När: 8 mars klockan 13.30
Var: Vänermuseet 
Kontakt

malena.kindberg@lidkoping.se

0510-770907


Om Lidköpings kommun

Du kanske känner oss som Lidköping vid Vänern, porslinsstaden, motorstaden, fikastaden eller bandystaden? Vi är stolta över att vara en plats med stor bredd. Lidköping finns på vackra västgötaslätten och har en 22 mil lång kust med magiska badplatser och hundratals öar. I vår stad finns även en handelstradition som sträcker sig över 350 år tillbaka i tiden. Än idag är Lidköping en viktig mötesplats. Lidköping är en välkomnande och hållbar kommun. Vi är ungefär 40 000 personer som bor här och vårt mål är att vara 45 000 invånare år 2030. I Lidköpings kommun arbetar ungefär 4 300 medarbetare, det gör oss till kommunens största arbetsgivare. Till oss ska du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Välkommen!