2024-01-05 11:44Pressmeddelande

Snöproduktionen är i gång på Lida Friluftsgård - nytt system på plats!

Snöspåren på Lida FriluftsgårdSnölansar över skidspåren

Lida Friluftsgård bjuder på vintriga nyheter! Såsom en ny slinga för längdskidåkning och ett nytt konstsnösystem som ger snö till alla vinteraktiviteter. Nu är systemet testat och tillverkningen av den första snön är påbörjad.  

– Det känns helt rätt att vi rustar upp konstsnöanläggningen på Lida så att platsen även i fortsättningen kan nyttjas året runt av Botkyrkaborna, säger Robert Aslan, 
ordförande i Botkyrka kommuns kultur- och fritidsnämnd. 

Botkyrka kommuns investering innebär ett system i toppklass på Lida, som kan producera stora mängder konstsnö. Nu har nya rör lagts i marken, ny kompressor är på plats och snölansar är monterade för att snösäkra Lida Friluftsgård.

Ny slinga för längdskidåkning 
Det nya konstsnösystemet är monterat runt en ny slinga om 700 meter. På den nya slingan kan längdskidåkarna njuta av den lugna och fridfulla skogen. Med hjälp av snölansar längs slingan kommer spåren snabbare stå redo för längdskidåkning.

– Äntligen! Som vi har längtat efter detta konstsnöspår. Nu kan vi genomföra skidträningar för våra barn och ungdomar på hemmaplan, säger Per Bergh, ungdomsledare i orienteringsklubben Tullinge SK

Lida Friluftsgård - en plats för alla snöfantaster
Den nya snöanläggningen är byggd för att möta behovet hos Lidas många besökare. Från den vana längdskidåkaren, till den som för första gången står på ett par alpinskidor och de lekfulla gästerna i pulkabacken. 

– Lida är en viktig plats för folkhälsan i Botkyrka och är en attraktion för hela stockholmsregionen. Inte minst på vintern med pulkaåkning, utförsåkning, längdskidspår och skridskor på sjön Getaren. Det ska vi vårda och vara stolta över, säger Robert Aslan.

Konstsnöanläggningen är i goda händer
Det är Upplev Botkyrka AB:s personal på Lida Friluftsgård som fortsätter att sköta driften av snöproduktionen. Med detta fortsätter Lida att vara ett perfekt resmål året om - en oas dit alla som älskar pulkaåkning, utförsåkning, vintervandring eller längdskidåkning kan åka.

– Det här är en efterfrågad investering för att kunna erbjuda våra besökare goda förutsättningar för vinteraktiviteter, säger Krister Kalte, VD Upplev Botkyrka AB.

 


Om Lida

Lida är den stadsnära skogen, en plats där man både kan finna lugnet och det enkla äventyret. Vid anrika Lida Friluftsgård finns 35 km motions- och skidspår, stigcykling, höghöjdsbana, skid- och pulkabacke, sjö med skridsko- och badmöjligheter, vandringsleder och stigar. Dessutom finns gym, bastu, friluftsgolf, grillplatser, värdshus och övernattningsmöjligheter i vandrarhem, stugor, vildmarksstuga eller vindskydd.

Varje år besöks Lida Friluftsgård av ca 300.000 besökare som söker avkoppling, friluftsliv och motion i naturen.

Botkyrka kommun äger friluftsgården sedan 1989 då Lida köptes av Stockholms stad. Sedan 2005 drivs Lida Friluftsgård av Upplev Botkyrka AB, ett bolag som ägs av Botkyrka kommun. I bolaget ingår även Subtopia och Hågelbyparken. Upplev Botkyrka AB ansvarar för drift och utveckling av friluftsgården och tillhörande markområden.

2022 omsatte bolaget 47 miljoner kronor och Lida har 7 st anställda, varav 5 är män och 2 kvinnor. Bolaget har en styrelse bestående av 7 ledamöter inkl. ordförande, vice ordförande och 7 suppleanter, vilka utses av Botkyrka kommunfullmäktige.


Kontaktpersoner

Platschef Lida
Sandra Löfgren
VD Upplev Botkyrka AB
Krister Kalte
Kommunikatör kultur- och fritidsförvaltningen
Lina Höök