2021-11-10 05:50Pressmeddelande

Professor Peo Hansen slår hål på Migrationsmyten i ny bok

"Det finns en uppfattning om att ett land kan ha antingen en hållbar välfärdsstat eller höga invandringsnivåer. Men den synen är fel, för det går att ha båda." -  Peo Hansen

Att invandring kostar pengar är en vedertagen sanning. Flyktingar anses nyttja mer i välfärdsstöd än de bidrar med i skatt. Denna sanning rättfärdigar en alltmer restriktiv migrationspolitik. 

2015 tog Sverige emot flest flyktingar i relation till befolkning i EU. Under kommande år pratades det om flyktingkris och floder av invandrare trots att inflödet av flyktingar i själva verket visade sig vara en ekonomisk framgångssaga. Gränserna stängdes och allt färre släpptes in på premissen att Sverige och EU helt enkelt inte klarade av mer. 

Men, är det verkligen en förlustaffär att ta emot flyktingar och har det verkligen kostat oss? Genom Migrationsmyten bevisar Peo Hansen att vårt konservativa sätt att se på ekonomi i relation till migration är både omodern, felaktig och rent skadlig. För människorna och för statsfinanserna.   

Röster om boken:

"Hansen successfully rewires our thinking about migration and the economy. I highly recommend this superb book."  - Dirk Ehnts, Institute for International Political Economy, Berlin  

"This book is essential reading."  - Nicholas De Genova, University of Houston, Texas 

"This book should be on the desk of every journalist, politician and policy-maker in the European Union and beyond."  - Gurminder Bhambra, University of Sussex 

Peo Hansen är professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet och har tidigare gett ut Eurafrika: EU:s koloniala rötter tillsammans med Stefan Jonsson (2015) på Leopard Förlag. Migrationsmyten är översättningen på A Modern Migration Theory som är utgiven på Agenda Publishing 2021.

Släppdatum 1 Dec

 Om Leopard förlag

Leopard förlag ger ut böcker med inriktning på reportage, debatt, historia och populärvetenskap, samt skönlitteratur, företrädesvis från Afrika och Asien. Vi tror att böcker är ett oöverträffat sätt att förstå andra människor och vi vill att vår utgivning ska spegla samhällsutvecklingen i Sverige och i världen. Bland våra författare finns namn som Henning Mankell, Edward Snowden, Mattias Gardell, Pierre Schori, Susan Faludi, Maria-Pia Boëthius, Maryse Condé, Assia Djebar och Lo Kauppi.