2021-06-09 04:50Pressmeddelande

Ny bok om epidemin av stillasittande hos barn

Små och stora barn i Sverige sitter, ligger eller står mer eller mindre under större delen av sin vakna tid. Det finns, i ett välfärdsland i fredstid, nästan ingenting som är så skadligt för barns hälsa som att vara så pass fysiskt inaktiv. Visste du till exempel att Sverige sticker ut i statistiken över barn som rör sig minst i Norden? Det får allvarliga konsekvenser för både deras fysiska och psykiska hälsa. Så mycket stillasittande kan leda till svårigheter med koncentration i skolan samt att hantera relationer och stressande situationer i livet. 

I juni i år kom Folkhälsomyndigheten ut med nya riktlinjer för fysisk aktivitet för att motverka stillasittande. Den slår fast att all rörelse räknas. Det fina är ju att det inte spelar någon roll om det handlar om lek, gymnastik, en promenad eller cykeltur runt kvarteret. Barns fysiska aktivitet behöver inte nödvändigtvis kosta pengar och ska absolut inte innebära ett pressat schema, men det behöver prioriteras.

Forskning visar att barn rör sig som minst när de är med sina föräldrar. En ynka timme om dagen ska barn röra sig svettiga för att kunna bibehålla god hälsa – en timme som vi föräldrar sällan skapar utrymme för. Boken Frigående barn försöker svara på varför barn är så stillasittande, vad barn egentligen behöver i termer av rörelse och hur vi föräldrar kan tänka och göra annorlunda för att hejda epidemin av stillasittande barn. Innan det är för sent.

Vi är den första generationen som håller våra barn inne, vi måste våga släppa ut dem!

SANDRA DAHLÉN är fackboksförfattare och har sedan 20 år tillbaka arbetat som föreläsare och utbildare. Hon har tidigare skrivit Sex med mera, Hetero och Hallongrottan.

 

Frigående barnsläpps 16 September på Leopard förlag, för mer information kontakta madeleine.persson@leopardforlag.seOm Leopard förlag

Leopard förlag ger ut böcker med inriktning på reportage, debatt, historia och populärvetenskap, samt skönlitteratur, företrädesvis från Afrika och Asien. Vi tror att böcker är ett oöverträffat sätt att förstå andra människor och vi vill att vår utgivning ska spegla samhällsutvecklingen i Sverige och i världen. Bland våra författare finns namn som Henning Mankell, Edward Snowden, Mattias Gardell, Ali Esbati, Susan Faludi, Maryse Condé, Assia Djebar och Lo Kauppi.