2022-09-12 09:20Pressmeddelande

Matminnen, magi och marknadsskolans baksida

Höstens utgivning på Leopard förlag fortsätter med en spännande mix av titlar och ämnen. Matlagning som skapar minnen, en genomlysning av det svenska friskolesystemet samt häxkonster är en del av vad läsarna kan se fram emot under september och oktober 2022.

 

Kalvdans och ostbågar, Björn Wahlund 

Inifrån sin verklighet har Björn Wahlund gjort en personlig kokbok för föräldrar och matintresserade, fylld av sina bästa recept, personliga berättelser och knep när vardagen är fylld av matvägran och inspirationen lyser med sin frånvaro. Allt för att alla ska kunna samlas runt bordet!

 

När Björn Wahlund, till yrket kock och kökschef på Riche och Teatergrillen, blev pappa var ambitionen glasklar. Han och sonen skulle laga mat tillsammans! Men sonens ”äter allt” byttes snart ut till mackor med bara smör. Från att förberedelserna och måltiderna varit lustfyllda och roliga förvandlades de till tjat, konflikt och kamp.

 

I relation till sin egen roll som pappa minns Björn de där matminnena som betytt så mycket för honom själv. Som han också vill skapa för sina egna barn. Att de, precis som han, ska minnas maten som åts och kärleken som var en del av tillagningen.

 

Titel: Kalvdans och ostbågar

Författare: Björn Wahlund

Utgivningsdatum: 15 september

Recensionsdatum: 29 september

 

Valfrihetens pris, Sofie Axelsson

I media rapporteras om betygsinflation, nedlagda friskolor som lämnar elever utan examen och kommuner som står kvar med problemen. I år fyller den svenska friskolan 30 år och den grävande journalisten Sofie Axelsson har granskat valfrihetens baksida.

 

Under valåret 2022 är frågan om friskolor hetare än någonsin med Socialdemokraternas flaggskepp att stoppa friskolornas vinstuttag. Men några av de viktigaste fenomenen i friskolebranschen har varit mindre synliga än de skandaler vi kunnat följa i medierna.

 

Idag kan en friskola etableras i en kommun trots att kommunen säger nej. Idag finns också politiska ledningar runt om i Sverige som säljer ut sina samhällsbyggnader – inte minst till friskolekoncerner. Och kanske viktigast av allt är den demokratiska urvattningen som sker när New Public management, lobbying och börshajar påverkar skolan i grunden.

 

Journalisten Sofie Axelsson har undersökt friskolereformens verklighet och konsekvenser för hundratusentals elever och föräldrar.

 

Titel: Valfrihetens pris

Författare: Sofie Axelsson

Utgivningsdatum: 11 oktober

Recensionsdatum: 25 oktober

 

Handbok för unga häxor, Linda Spåman och Håkan Westesson

I en förtätad berättelse med suggestiva illustrationer skapar Linda Spåman och Håkan Westesson en handbok i häxkonsten praktiker. Med ockulta kunskaper om magiska örter, spåkonst, drömtydning, kontakt med andevärlden och hedniska riter och ritualer så växer och utvecklas Caelia både som häxa och som ung kvinna i denna trollbindande bok.

 

Caelia är 12 år och står på tröskeln till tonåren. Linda Spåman är häxa och balanserar ständigt på gränsen mellan vansinne och logik. I en oväntad vänskap invigs Caelia i häxkonstens förföriska värld och bestämmer sig för att utforska magins mörka och ljusa sidor. Kan det vara så att magi är lösningen på Caelias alla problem? 

 

Linda Spåman är konstnär, illustratör och författare. Hon har tidigare gett ut böcker som Misslyckat självmord i Mölndals bro (Bonniers 2011), Brf Ensamheten (Kolik 2013) och Den första Kvinnan (Kolik 2016). Som konstnär har hon ställt ut på de stora institutionerna.

 

Håkan Westesson är debuterande författare, producent och poddare. Sedan flera år tillbaka jobbar han för Göteborgs Stadsteater men driver, vid sidan, ett flertal konst- och kulturprojekt.

 

Titel: Handbok för unga häxor

Författare: Linda Spåman och Håkan Westesson

Utgivningsdatum: 31 oktober

Recensionsdatum: 31 oktober

 

 

FÖR MER INFORMATION
Vänligen kontakta: Emelie Carrfors, kommunikationsansvarig: emelie@mimadre.se
Läs mer om böcker och upphovspersoner på
leopardforlag.seOm Leopard förlag

Böcker som gör avtryck. Leopard förlag ger ut böcker med inriktning på reportage, debatt, historia och populärvetenskap, samt skönlitteratur, företrädesvis från Afrika och Asien. Vi tror att böcker är ett oöverträffat sätt att förstå andra människor och vi vill att vår utgivning ska spegla och påverka samhällsutvecklingen i Sverige och i världen.