2018-11-23 08:00Pressmeddelande

Maryse Condé tar emot Den Nya Akademiens litteraturpris 2018 på Berns

null

Den franska författaren Maryse Condé från Guadeloupe besöker Sverige 8–11 december för att ta emot Den Nya Akademiens litteraturpris 2018.

Det officiella programmet i Stockholm innefattar prisceremonin på Berns 9 december, ett besök på Rinkeby bibliotek 10 december där Condé får möta elever från Rinkebyskolan på samma sätt som Nobelpristagare i litteratur gjort sedan 30 år tillbaka. På kvällen 10 december sker en filmvisning och ett samtal kring Condés författarskap på Bio Capitol.

̶Priset innebär internationellt erkännande. Jag hade aldrig drömt om att jag skulle nå så långt. Jag var övertygad om att mitt skrivande bara intresserade människor som jag själv; traumatiserade av historien, marginaliserade på grund av sitt lands ringa storlek och med en hudfärg som många fortfarande föraktar, förklarar Maryse Condé.

Condé är den franskspråkiga karibiska litteraturens grand old lady. En magisk berättare med en unik röst. En viktig uttolkare av makt, kön, ras och klass i kolonialismens efterverkningar.

Hon föddes 1937 i Pointe-à-Pitre på Guadelope i Västindien och flyttade vid 16 år ålder till Paris för att studera. Hon har en doktorsexamen i litteraturvetenskap vid Sorbonne. Hennes forskning handlade om stereotypa porträtt av mörkhyade individer i karibisk litteratur. Senare flyttade hon till Västafrika, där hon arbetade i Guinea, Ghana och Senegal i mer än ett decennium.

Tillsammans med sin make, översättaren Richard Philcox, flyttade Maryse Condé senare till USA där hon under ett par decennier undervisade vid en rad amerikanska universitet, däribland Berkeley, Harvard och Columbia. Hon undervisade vid avdelningen för franskspråkig karibisk litteratur vid Columbia University i New York fram till 2002. I dag är hon bosatt med sin make i Gordes, i franska Provence.

̶ Jag hör till en liten ö som inte har något att säga till om i internationella frågor, säger Maryse Condé. Guadeloupe omnämns bara när det är orkaner, men jag har alltid varit övertygad om att vi äger en unik kultur, som formats av många olika inflytanden, från européer, afrikaner, indier och kineser. Att vinna det här priset innebär att vår röst, guadeloupernas röst, börjar höras. Det är en början på en egen, sann identitet för Guadeloupe.

Hon har givit ut ett tjugotal romaner. Bland de som översatts till svenska märks Segu (Ségou) sv. övers. Svante Hansson, Färden genom mangroven (Traversée de la mangrove) sv. övers. Helena Böhme, Desirada (Desirada) sv. övers. Helena Böhme, Tills vattnet stiger (En attendant la montée des eaux) sv. övers. Helena Böhme, Livet utan masker (La vie sans fards) sv. övers. Helena Böhme, Célanire (Célanire cou-coupé)sv. övers. Kristina Ekelund. Alla utgivna på Leopard förlag.

Maryse Condé har tidigare tilldelats en rad franska utmärkelser, som Marguerite Yourcenar Prize, Prix de l´Academie francaise och Hederslegionen.

Officiellt Sverige-program för Maryse Condé:

Söndag 9 december

Kl. 16–19

Prisceremoni på Berns – scenframträdanden och prisutdelning kl. 17-18

Arrangör: Den Nya Akademien

Insläpp media från kl. 15:30 adress: Berzelii park

För ackreditering till priscermonien och separata intervjuer med Maryse Condé presskontakt Ulla Tillgren.

ulla.tillgren(at)utillgren.se, +46(0)70-588 08 53

Måndag 10 december

Kl. 10–12

Besök på Rinkeby bibliotek med elever från Rinkeby

Arrangör: Rinkeby bibliotek/Stockholms stadsbibliotek/Den Nya Akademien

Adress: Skårbygränd 1. För ackreditering: kontakta Erika Wallin, Stockholms stadsbibliotek tel nr +46(0)50831184

Måndag 10 december forts:

Kl. 18–20

Filmvisning Une voix singulièrepå Bio Capitol med efterföljande samtal om Maryse Condés författarskap. Samtalspanel: Richard Philcox (översättare), Dan Israel (förläggare), moderator: Yukiko Duke

Adress: S:t Eriksgatan 82

Arrangör: Institut Francais, Leopard förlag och Den Nya Akademien

För ackreditering Bio Capitol kontakta: Anna von Scheele +46(0)709414164

anna.vonscheele(at)anicenoise.com,

Fakta:

Den Nya Akademiens Litteraturpris 2018 har förverkligats genom tre delmoment: Först engagerades Sveriges bibliotekarier för att nominera författare till priset. Därefter bjöds hela världen in för att rösta på sin favoritförfattare, vilket gav fler än 32 000 röster. De två kvinnor och två män som fått flest röster kvalificerade sig sedan till det sista delmomentet och det slutliga beslutet har fattats av en expertjury. Haruki Murakami, som var en av de nominerade författarna, har avsagt sig nomineringen på grund av tidsskäl.

Juryns motivering lyder:
Maryse Condé är en stor berättare. Hennes författarskap tillhör världslitteraturen. I sina verk beskriver hon kolonialismens härjningar och postkolonialismens kaos med ett språk som är precist och överväldigande. Magin, drömmen och skräcken är, liksom kärleken, ständigt närvarande. Fiktion och verklighet överlappar varandra och människorna lever lika mycket i en föreställd värld med långa och snåriga traditioner som i det pågående nuet. Respektfullt och samtidigt humoristiskt berättar hon om ett postkolonialt vansinne, splittring och övergrepp, men också om mänsklig gemenskap och värme. De döda lever i hennes berättelser tätt intill de levande i en myllrande värld där ras, kön och klass hela tiden benämns och omsätts i nya konstellationer.

Den Nya Akademiens jury har bestått av Lisbet Larsson, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, Gunilla Sandin, bibliotekschef och tidigare programchef på Bokmässan i Göteborg, Peter Stenson, redaktör, kritiker och översättare samt juryns ordförande Ann Pålsson, oberoende förläggare och redaktör. Den Nya Akademien bildades när det stod klart att Svenska Akademien inte kommer att dela ut ett Nobelpris i december 2018. Den Nya Akademien verkar för att säkerställa att ett internationellt litteraturpris delas ut 2018.

Leopard förlag ger ut böcker med inriktning på reportage, debatt och historia, samt skönlitteratur.
Vi viker inte för samtidens mest brännande frågor, och berättar historier som engagerar, inspirerar, underhåller. Bland våra författare finns namn som Henning Mankell, Maria Sveland, Mattias Gardell, Kajsa Ekis Ekman, Daniel Suhonen, Pierre Schori, Maryse Condé, Susan Faludi och Barbara Ehrenreich.


Om Leopard förlag

Leopard förlag ger ut böcker med inriktning på reportage, debatt och historia, samt skönlitteratur. Våra böcker skapar sammanhang och gör världen mer begriplig, och viker inte för samtidens mest brännande frågor. Vi berättar historier som engagerar, inspirerar och underhåller – på ett ibland oväntat sätt. En bok från Leopard förlag gör avtryck. Leopard förlag startade 2001, och ger ut ca 25 nya titlar per år. Bland våra författare finns namn som Henning Mankell, Maria Sveland, Mattias Gardell, Kajsa Ekis Ekman, Daniel Suhonen, Pierre Schori, Maryse Condé, Simon Singh och Barbara Ehrenreich.