2018-08-29 12:05Pressmeddelande

Maryse Condé nominerad till Den Nya Akademiens pris

null

Folket har fått rösta på sin favorit – nu har fyra finalister utsetts bland de från början 47 nominerade författarna till Den Nya Akademiens litteraturpris. På organisationens hemsida står fyra författare som har chans att bli tilldelade priset, en utav dom Maryse Condé som ges ut på Leopard förlag.

Maryse Condé är född 1937 på Guadeloupe och anses vara en av den karibiska litteraturens främsta författare. Hon har skrivit ett tjugotal romaner och är flerfaldigt prisbelönad. Vid sidan av sitt författarskap har Condé haft en framstående akademisk karriär och innehar titeln professor emeritus vid Columbia University i New York.

Leopard förlag har gett ut Färden genom mangroven (2007), Segu (2008), Desirada (2009), Tills vattnet stiger (2011), Livet utan masker (2014), och Célanire (2017).

Förlagschef Moa Elf Karlén om nomineringen:

Vi på Leopard förlag är mycket glada och stolta över att Maryse Condés författarskap, i och med denna utmärkelse, äntligen får den uppmärksamhet som vi tycker det förtjänar. Det känns extra roligt att den Nya Akademien har valt att lyfta en författare från en berättartradition annan än den anglosaxiska, och då bör man också nämna det fantastiska översättningsarbete som framförallt Helena Böhme har gjort. Om jag får välja en personlig favorit så skulle det nog vara boken Färden genom mangroven; en sällsynt vacker roman som utspelar sig på Condés hemö Guadeloupe.

Vem som tilldelas priset tillkännages den 12 oktober, och priset delas ut i december.

Leopard förlag ger ut böcker med inriktning på reportage, debatt och historia, samt skönlitteratur.
Vi viker inte för samtidens mest brännande frågor, och berättar historier som engagerar, inspirerar, underhåller. Bland våra författare finns namn som Henning Mankell, Stina Oscarson, Mattias Gardell, Kajsa Ekis Ekman, Daniel Suhonen, Pierre Schori, Maryse Condé, Susan Faludi och Barbara Ehrenreich.


Om Leopard förlag

Leopard förlag ger ut böcker med inriktning på reportage, debatt och historia, samt skönlitteratur. Våra böcker skapar sammanhang och gör världen mer begriplig, och viker inte för samtidens mest brännande frågor. Vi berättar historier som engagerar, inspirerar och underhåller – på ett ibland oväntat sätt. En bok från Leopard förlag gör avtryck. Leopard förlag startade 2001, och ger ut ca 25 nya titlar per år. Bland våra författare finns namn som Henning Mankell, Maria Sveland, Mattias Gardell, Kajsa Ekis Ekman, Daniel Suhonen, Pierre Schori, Maryse Condé, Simon Singh och Barbara Ehrenreich.