2022-11-24 12:38Pressmeddelande

Leopard förlags vårutgivning 2023

Jorden vid stugan har blivit sämre...

I brist på bättre ord så känns den ”dammig”, porös eller kanske flyktig är ordet jag letar efter. När jag tänker på jord så tänker jag på fet lerjord som blänker i vassa vårsolstrålar. Ett spadtag och det ska spritta av liv, ett myller av insekter bland rötter som skjuter i väg som raketer. Men så känns inte jorden längre. Bakom vårt hus avverkades skogen där jag lekte som barn och när skogen försvann så hände det något. Vattnet som tidigare hölls kvar av trädens rötter forsade plötsligt fritt över vår tomt och tog jorden med sig. Kvar blev dammet som jag sparkar runt i med allt större frustration.

I vår ger Leopard förlag ut George Monbiots senaste bok som beskriver ett skrämmande skeende; vi håller just nu på att odla sönder vår planet. För att föda en växande befolkning har mänskligheten ockuperat en allt större del av planeten till att föda upp boskap och odla jorden i storskaliga jordbruk. Vi har plöjt, stängslat in, haft djur att beta bort och sönder, fällt skogar, dödat vilda djur och förgiftat sjöar och hav för att försörja oss själva med mat. Ändå går miljoner människor hungriga. Nu börjar själva matsystemet krackelera.

Nu på fredag (25/11) kan du lyssna till George Monbiot på Kulturhuset. Vad den svenska titeln blev? Ny jord. Läs gärna mer om boken och vår övriga vårutgivning i den bifogade katalogen.

Där hittar du dessutom, bland mycket annat, Henning Mankells älskade Sofiaserie som avslutas med nyutgivningen av Eldens vrede. Vår digitala satsning fortsätter med poddböcker från vår egen ljudboksstudio och så förlagets egen podcast Bakom berättelsen som kommer med ytterligare avsnitt.

Här hittar du vårens katalog.

Glad läs- och lyssnarvår!

Moa Elf Karlén
Förlagschef Leopard förlagOm Leopard förlag

Leopard förlag ger ut böcker med inriktning på reportage, debatt, historia och populärvetenskap, samt skönlitteratur, företrädesvis från Afrika och Asien. Vi tror att böcker är ett oöverträffat sätt att förstå andra människor och vi vill att vår utgivning ska spegla samhällsutvecklingen i Sverige och i världen. Bland våra författare finns namn som Henning Mankell, Edward Snowden, Mattias Gardell, Pierre Schori, Susan Faludi, Maria-Pia Boëthius, Maryse Condé, Assia Djebar och Lo Kauppi.