2022-11-03 13:30Pressmeddelande

Leopard förlag släpper podcast

Bakom berättelsen är en ny podcast där vi får en unik inblick i författarnas process och Leopard förlags arbete bakom kulisserna. Vilket kapitel raderades nästan, varför byttes omslaget i sista sekund och vilken Wallanderbok var Henning Mankells favorit?

Moa Elf Karlén, förlagschef på Leopard förlag, programleder Bakom berättelsen – en podcast som nördar ner sig i ett förlags arbete, och böckerna de ger ut. En podd för läsande människor som inte kan få nog av litteratur.

Först ut är tre avsnitt om Henning Mankell, Leopard förlags grundare och en av Sveriges mest sålda deckarförfattare någonsin. Här fördjupar sig Moa tillsammans med Dan Israel (Leopards medgrundare) i Mankells verk. Varför började han skriva Wallanderserien, hur lyckades han skriva existentiella livsberättelser för sexåriga barn och i vilket land är karaktären Fredrik Wallin, från romanen Italienska skor, mer känd än Kurt Wallander?

– Leopard förlag har en rik historia. Vi har funnits i över 20 år och har gett ut några av Sveriges, och världens, största författare. Det är så mycket som sker från idé till färdig bok och nu vill vi dela med oss av de historierna till våra läsande lyssnare.
I de första avsnitten går vi igenom Henning Mankells liv och gärning, men vi kommer även göra djupdyk i både smalare och bredare böcker från spännande författare, säger Moa Elf Karlén.

Podden Bakom berättelsen kommer ut med sex avsnitt per år och bland avsnitten hittar vi gäster som Linda Spåman som, förutom att vara häxa, illustrerat och skrivit formler i Handbok för unga häxor och Lo Kauppi, som gått från skådespelare till författare och tillbaka igen (kommer det någon fortsättning på Los självbiografiska Två vita dvärgar? Vi vill veta!). Dessa två avsnitt spelas dessutom in live framför publik på Sankt Paulsgatan 14 i december.

De tre första avsnitten av Bakom berättelsen hittas nu på Spotify och där poddar finns.



Om Leopard förlag

Leopard förlag ger ut böcker med inriktning på reportage, debatt, historia och populärvetenskap, samt skönlitteratur, företrädesvis från Afrika och Asien. Vi tror att böcker är ett oöverträffat sätt att förstå andra människor och vi vill att vår utgivning ska spegla samhällsutvecklingen i Sverige och i världen. Bland våra författare finns namn som Henning Mankell, Edward Snowden, Mattias Gardell, Pierre Schori, Susan Faludi, Maria-Pia Boëthius, Maryse Condé, Assia Djebar och Lo Kauppi.