2022-08-11 08:15Pressmeddelande

Hösten på Leopard förlag inleds med titlar som väcker både debatt och starka känslor

En genomlysning av det svenska sjukvårdssystemet, en älskad bekantskap i nytt format och en reportagebok med illustrationer som ger gömda människor ett ansikte. Hösten på Leopard förlag är här, och inleds med tre titlar under augusti månad.

 

Sjuk vård, Dan Andersson 

Hur kommer det sig att ett rikt land som Sverige har unikt få vårdplatser i en internationell jämförelse? I Sjuk vård redovisar Dan Andersson nackdelarna med de vanligaste politiska förslagen till lösningar och resultaten från länder som redan prövat.

 

Det är kris både i förlossningsvården och i vården av äldre. Vi ser dagligen reportage om hur patienter vårdas i korridorer på de stora sjukhusen. Politiker gör blixtutryckningar och satsar mer resurser men problemen kvarstår.

 

Dan Andersson analyserar problemen inom svensk sjukvård och sätter siffror på hur stort förändringsuppdraget är. Han var mellan åren 2000–2008 LO:s chefsekonom och har suttit i Karolinska Institutets styrelse.

 

Titel: Sjuk vård

Författare: Dan Andersson

Utgivningsdatum: 10 augusti

Recensionsdatum: 24 augusti

 

Eldens gåta, Henning Mankell

I Henning Mankells uppföljare till Eldens hemlighet får vi fortsätta följa Sofia, flickan Henning träffade utanför sjukhuset i Moçambique, och hennes syster Rosas kamp med HIV/AIDS. Med ett poetiskt och lättillgängligt språk berättar Mankell en kärleksfull berättelse om systerskap och det ofattbara i att förlora personen som står en närmast.

 

Rosa vände sig om på golvet utan att vakna. Sofia trevade med sin ena hand över hennes hår. Hon hade flätor. Av alla syskon var det Rosa hon älskade mest.”

 

Samma dag som Sofias syster Rosa faller ihop på gårdsplanen utanför huset dyker en märklig pojke utan namn upp på vägen. Sofia, som nu är femton år, kämpar med sina motstridiga känslor. Den kalla oron för systern och febern som aldrig ger sig och det som vaknar i henne när hon tänker på pojken, månpojken.

 

Eldens gåta är andra delen i trilogin om Sofia och gavs ut för första gången 2001. I trilogin ingår även del ett, Eldens hemlighet, och del tre, Eldens vrede. Samtliga titlar i serien är fristående. Böckerna om Sofia har belönats med Nils Holgersson-plaketten och Deutscher Jugendliteraturpreis.

 

Förutom att boken släpps i ny utgåva kommer den även ut som ljudbok, inläst av Fanna Ndow Norrby.

 

Titel: Eldens gåta

Författare: Henning Mankell

Utgivningsdatum: 15 augusti

Recensionsdatum: 29 augusti

 

Vi, skuggorna, Elinor Torp med illustrationer av Hanna Böhm

Aura kom i tron om att det här landet var någorlunda fredat från mygel och korruption. Hon visade sig ha fel. Nu kommer reportageboken Vi, skuggorna som illustrerad utgåva, vackert tecknad av Hanna Böhm. 

 

Sverige har fått ett laglöst arbetsliv där människor från fattiga länder jobbar under slavlika förhållanden. En ny typ av kriminalitet som inte myndigheterna kommer åt. Exploateringen pågår överallt. Människor sover inuti bilverkstäder, i skogen och på byggen. En rad politiska beslut har skapat det så kallade skuggsamhället där gömda arbetare lever i det tysta. I Vi, skuggorna får dessa gömda människor ett ansikte. 

 

Elinor Torp är författare och journalist på Dagens Arbete. 2010 tilldelades hon Guldspaden för grävande journalistik. Vi, skuggorna kom först ut på Leopard Förlag 2019, 2021 romandebuterade Torp med boken Moderkakan

 

Hanna Böhm är illustratör och serietecknare boende och verksam i Stockholm. Hennes konst utforskar det personliga, det politiska och överlappet däremellan. Hon har ritat serier för bland annat Galago och Ottar, och är aktuell med en resande/vandrande utställning för Seriefrämjandet. 

 

Titel: Vi, skuggorna 

Författare: Elinor Torp

Illustratör: Hanna Böhm 

Utgivningsdatum: 15 augusti

Recensionsdatum: 29 augusti

 

 

FÖR MER INFORMATION

Vänligen kontakta: Emelie Carrfors, kommunikationsansvarig: emelie@mimadre.se
Läs mer om böcker och upphovspersoner på
leopardforlag.se


Om Leopard förlag

Leopard förlag ger ut böcker med inriktning på reportage, debatt, historia och populärvetenskap, samt skönlitteratur, företrädesvis från Afrika och Asien. Vi tror att böcker är ett oöverträffat sätt att förstå andra människor och vi vill att vår utgivning ska spegla samhällsutvecklingen i Sverige och i världen. Bland våra författare finns namn som Henning Mankell, Edward Snowden, Mattias Gardell, Pierre Schori, Susan Faludi, Maria-Pia Boëthius, Maryse Condé, Assia Djebar och Lo Kauppi.