2020-04-23 04:00Pressmeddelande

Henning Mankells älskade Wallanderserie återlanseras som ljudböcker

Wallander Leopard förlag ljudböcker 2020Wallander Leopard förlag ljudböcker 2020

I maj månad återlanserar Leopard förlag den älskade Wallanderserien som ljudböcker. De tidigare så älskade inläsningarna av Stefan Sauk, Krister Henriksson, Reine Brynolfsson och Peter Andersson kompletteras nu med två nya. Adam Pålsson som spelar Den Unge Wallander i den kommande internationella Netflixsatsningen läser Mannen som log, den fjärde boken i en serie om elva.

Henning Mankells Wallanderserie är översatt till ett fyrtiotal språk och författarskapet har sålt i över 40 miljoner exemplar världen över sedan den första boken Mördare utan ansikte släpptes 1991.

Nu tar Leopard förlag ett nytt grepp på Henning Mankells rika författarskap.

- Tiden är rätt, säger Moa Elf Karlén, VD för Leopard förlag. I höst kommer en internationell storsatsning av Netflix om den Unge Wallander och förlaget förbereder som bäst en rad satsningar både i Sverige och internationellt med anledning av detta. En nysatsning på Hennings digitala universum med ökat fokus på en ny generations Wallanderläsare och lyssnare kommer bidra positivt till förlaget som Henning en gång var med om att starta, säger Moa Elf Karlén.

- Valet av Adam Pålsson som ny inläsare som dessutom spelar den unge Wallander i den kommande Netflixsatsningen kändes självklart, säger Henning Mankells son Jon Mankell.

Samtidigt som återlanseringen av Wallanderserien sjösätts också en bred satsning på Henning Mankells rika backlist, alla böcker med nya inläsningar. Allt från Italienska skor, Comedia infantil och den djupt personliga Kvicksand om Henning Mankells sista tid och sjukdom har fått nya omslag och nya inläsare med hjälp av ett samarbete mellan Leopard förlag och Saga Egmont. 

- Samarbetet med Leopard förlag innebär ett stort kliv framåt, och vi är stolta och glada över att få vara med och nylansera Henning Mankells författarskap till både en befintlig publik, men också gentemot en ny digital generation som vuxit fram i samband med ljudbokens utveckling, säger Stephanie Andén, redaktionschef för Saga Sverige.

Den första ljudboken i Wallanderserien Mördare utan ansikte släpps den 4 maj 2020. Läser gör Stefan Sauk.

Leopard förlag grundades av Henning Mankell och Dan Israel 2001. Utgivningen är fokuserad på debatt, reportage, facklitteratur samt skönlitteratur. Leopard förlag har egen ljudboksproduktion och ligger tex bakom succén Feministisk erotik som lanserades 2018.

Saga, en del av mediekoncernen Egmont, publicerar årligen mer än 10.000 ljudböcker på mer än 30 språk. Vi på Saga ser det nya digitala boklandskapet som en fantastisk möjlighet att ge böcker nytt liv.

 

Ytterligare info:

Leopard förlag har köpt loss befintliga ljudboksinspelningar från Storyside som tidigare licensierat ljudrättigheterna till Wallanderserien. Samtidigt har två nya inspelningar tillfogats till de tidigare. Den vita lejoninnan med ny inläsning av Stefan Sauk samt Mannen som log med den unge skådespelaren Adam Pålsson tillfogas till de redan älskade inläsningarna. En kort sammanfattning av Wallanderserien följer här:

Ljudböckerna i ordning:

Mördare utan ansikte

Inläsare: Stefan Sauk

Släppdatum: 4 maj

En natt i januari mördas ett äldre bondepar i Skåne. Med sina sista andetag yttrar kvinnan ordet ”utländsk”. Kort därefter brinner stadens flyktingförläggning och en somalisk flykting mördas. Kommissarie Kurt Wallander tar upp kampen mot en hänsynslös mördare. 

Hundarna i Riga

Inläsare: Reine Brynolfsson

Släppdatum: 6 maj 

Två döda män i en räddningsflotte. Båda med kostym och slips. De ligger omslingrade som om de hade försökt skydda varandra från det oundvikliga slutet. Vilka är de? Var kommer de ifrån? Varför har de flutit i land vid den skånska kusten? Spåren leder utanför Sveriges gränser.

Den vita lejoninnan

Inläsare: Stefan Sauk (nyinspelat)

Släppdatum: 7 maj

Victor Mabasha bor i ett eländigt skjul i den sydafrikanska Transkeiprovinsen. Hans uppdrag är att mörda någon vars namn förblir hemligt. Kan det vara frihetshjälten Nelson Mandela? I Ystad försvinner samtidigt en kvinna, kommissarie Wallander får fallet på sitt bord, och snart uppdagas en konspiration på världspolitisk nivå.

Mannen som log

Inläsare: Adam Pålsson (nyinspelat)

Släppdatum: 11 maj

Det står en stol mitt på landsvägen på Österlen, i stolen sitter en docka i människostorlek. Det är höst och dimman kommer krypande runt Brösarps Backar. Advokat Sten Torstensson tvärbromsar och kliver ur sin bil. Det blir det sista han gör i livet. 

Villospår

Inläsare: Peter Andersson

Släppdatum: 13 maj

En ung kvinna bränner sig till döds på en rapsåker. Strax därpå slår en seriemördare till med en rad allt mer bestialiska mord. Vad finns det för samband mellan en pensionerad justitieminister, en framgångsrik konsthandlare och en vanlig småtjuv? Varför skalperar mördaren sina offer? Och ingår den unga kvinnan i mönstret?

Den femte kvinnan

Inläsare: Peter Andersson

Släppdatum: 14 maj

Pålarna i diket är sylvassa. Mannen som gått ut för att titta på fåglar spetsas till döds medan flockar av taltrastar drar söderut över hans huvud. En blomsterhandlare hittas i skogen, avmagrad, strypt och bunden vid ett träd. Varför mördas dessa äldre herrar? Varför dessa djävulska arrangemang? Och vem är nästa man att falla offer? 

Steget efter

Inläsare: Peter Andersson

Släppdatum: 18 maj

Kommissarie Wallander hittar sin kollega Svedberg död. Vad som till en början framstår som självförvållat visar sig vara mord. Dådet verkar dessutom ha kopplingar till mordet på tre ungdomar. Inom kort befinner sig Kurt Wallander mitt i en utredning som blir allt mer personlig. Han kanske inte kände Svedberg så bra som han trodde? 

Brandvägg

Inläsare: Peter Andersson

Släppdatum: 20 maj

Kurt Wallander kopplas in för att utreda ett brutalt taximord. Två unga flickor grips och erkänner. De verkar helt oberörda av sitt besinningslösa dåd. Sent en kväll blir stora delar av Skåne mörkt. Strömavbrottet spåras till en enslig transformatorstation där en fasansfull upptäckt görs. Wallanders intuition säger honom att händelserna hänger ihop.

Pyramiden

Inläsare: Rolf Lassgård

Släppdatum: 21 maj

Kurt Wallander kastar en blick in i grannens kök. En hopknycklad tipskupong ligger på vaxduken intill en kaffekopp. Sedan drar han undan draperiet och hajar till. På golvet ligger den gamle mannen. Hans vita skjorta är nersölad med blod.

Historien börjar 1969 när Wallander är en 21-årig patrullerande ordningspolis i Malmö. Pyramiden ger några av de viktigaste nycklarna till karaktären Wallander.

Hösten 2020 har Netflix premiär på serien Den unge Wallander som baseras på karaktären Kurt Wallander. Henning Mankells älskade och hyllade Wallandeserie har översatts till över 40 språk. Pyramiden är den nionde delen i en serie fristående böcker om kommissarie Kurt Wallander.

Innan frosten

Inläsare: Stefan Sauk

Släppdatum: 25 maj

Kvällen den 21 augusti 2001 får Ystadspolisen ett märkligt samtal. Någon påstår sig ha sett brinnande svanar flyga över Marebosjön. Kurt Wallander åker dit tillsammans med sin dotter Linda som några veckor senare ska träda i tjänst som polis. De hittar inga spår och bara några dagar senare försvinner en av Lindas bästa väninnor. Lindas poliskarriär hotas innan den ens har börjat.

Den orolige mannen

Inläsare: Krister Henriksson

Släppdatum: 27 maj

En vinterdag 2008 försvinner den pensionerade marinofficeren Håkan von Enke i Liljansskogen. Fallet ligger Kurt Wallander nära då von Enke är dottern Lindas svärfar. När också von Enkes fru försvinner ökar pressen. Ledtrådarna för Wallander bakåt i tiden, till kalla kriget, högerextrema sammanslutningar och lönnmördare från Östeuropa.

Henning Mankells älskade och hyllade Wallanderserie är översatt till över 40 språk och har filmatiserats ett flertal gånger. Den orolige mannen är den elfte delen i en serie fristående böcker om kommissarie Kurt Wallander.

 Om Leopard förlag

Leopard förlag ger ut böcker med inriktning på reportage, debatt, historia och populärvetenskap, samt skönlitteratur, företrädesvis från Afrika och Asien. Vi tror att böcker är ett oöverträffat sätt att förstå andra människor och vi vill att vår utgivning ska spegla samhällsutvecklingen i Sverige och i världen. Bland våra författare finns namn som Henning Mankell, Edward Snowden, Mattias Gardell, Pierre Schori, Susan Faludi, Maria-Pia Boëthius, Maryse Condé, Assia Djebar och Lo Kauppi.