2019-01-08 10:32Pressmeddelande

Folke Schimanski skriver om mat och dess krigiska historia

null

Bristen på mat har genom historien orsakat så väl revolutioner som störtat monarkier. Det sägs att Sverige aldrig varit så nära en revolution som under första världskriget och att påtryckarna var upprörda husmödrar.

Under de båda världskrigen spelade livsmedelsförsörjningen en avgörande roll. Miljontals européer hungrade på grund av krigets inverkan på världshandeln. Utsvältning användes också som direkt vapen; under första världskriget svalt hundratusentals tyskar och österrikare ihjäl som en följd av Storbritanniens blockad. Leningrads belägring under andra världskriget är ytterligare ett ruskigt exempel som gått till historien.

Men det finns ljusare aspekter. Det har diskuterats att en del människor faktiskt fick en bättre hälsa genom att tvingas äta mindre kött-, fett- och socker och istället mer grönsaker och frukt. Under krigen fick man lov att hitta på alternativ: ta tillvara på närmiljön, skapa nyodlingar och lära sig att återvinna.

Mat – En krigisk historia visar att vi har mycket att lära av historien om mat och krig, inte minst om vi vill bygga ett hållbart samhälle. Många goda idéer har nämligen fötts under krigsberedskapen. I boken finns också exempel på uppfinningsrika krigs recept från olika länder.

Folke Schimanski är journalist och historiker. Han medarbetar i Populär historia och har tidigare utgivit en rad böcker, senast De bortglömda.

Släppdatum: 22 januari Recensionsdatum:12 februari

För recensionsexemplar: madeleine.persson@leopardforlag.se

Leopard förlag ger ut böcker med inriktning på reportage, debatt och historia, samt skönlitteratur.
Vi viker inte för samtidens mest brännande frågor, och berättar historier som engagerar, inspirerar, underhåller. Bland våra författare finns namn som Henning Mankell, Stina Oscarson, Mattias Gardell, Saga Becker, Daniel Suhonen, Pierre Schori, Maryse Condé, Susan Faludi och Barbara Ehrenreich.


Om Leopard förlag

Leopard förlag ger ut böcker med inriktning på reportage, debatt och historia, samt skönlitteratur. Våra böcker skapar sammanhang och gör världen mer begriplig, och viker inte för samtidens mest brännande frågor. Vi berättar historier som engagerar, inspirerar och underhåller – på ett ibland oväntat sätt. En bok från Leopard förlag gör avtryck. Leopard förlag startade 2001, och ger ut ca 25 nya titlar per år. Bland våra författare finns namn som Henning Mankell, Maria Sveland, Mattias Gardell, Kajsa Ekis Ekman, Daniel Suhonen, Pierre Schori, Maryse Condé, Simon Singh och Barbara Ehrenreich.