2021-06-23 04:25Pressmeddelande

Elinor Torp debuterar som skönlitterär författare hösten 2021

Sjukhus är städer som aldrig sover. Inte ens garagen tystnar om natten. Avgaserna svävar omkring som tjocka varelser i luften och då och då hörs gnisslande ljud från bromsar och smällar av bildörrar som stängs. Pip från ett larmlås och Lise som lägger sin prickiga arm kring min hals.

Kroppen är trasig och amningen vill inte sätta i gång. En efter en får mammorna lämna sjukhuset men Ika blir kvar. Ingen vet varför hon blöder och blöder och inte tycks läka.

Minne och nu har tappat sina skarpa kanter, envisas med att flyta över i varandra, samtidigt som byltet bajsar tjära och pockar på med sin smackande fiskmun. 

På BB finns tryggheten, enorma bindor, Lise och den röda knappen. 

Under en vecka följer vi Ika från förlossning till den sista dagen inom sjukhusets skyddande väggar, hennes försök att sätta ihop sig själv och stoppa insidan från att falla ut. 

Med ett visuellt och lyriskt språk porträtterar Elinor Torp mänsklighetens kanske mest känslomässigt omvälvande upplevelse. Från en fragmentarisk början till en alltmer sammanhängande helhet. 


2010 vann Elinor Torp Guldspaden för grävande journalistik och 2019 släpptes Vi, skuggornapå Leopard Förlag om arbetsmarknaden som arena för kriminella.Moderkakanär Elinors skönlitterära debut om förlossningsvårdens både beskyddande och krassa miljö. En ärlig och öm berättelse om föräldraskapets ibland bryska uppvaknande, och en alldeles speciell vänskap med en barnmorska.

Moderkakan släpps 1 September 2021

 Om Leopard förlag

Leopard förlag ger ut böcker med inriktning på reportage, debatt, historia och populärvetenskap, samt skönlitteratur, företrädesvis från Afrika och Asien. Vi tror att böcker är ett oöverträffat sätt att förstå andra människor och vi vill att vår utgivning ska spegla samhällsutvecklingen i Sverige och i världen. Bland våra författare finns namn som Henning Mankell, Edward Snowden, Mattias Gardell, Pierre Schori, Susan Faludi, Maria-Pia Boëthius, Maryse Condé, Assia Djebar och Lo Kauppi.