2020-05-05 04:00Pressmeddelande

Den 27 maj släpps Lo Kauppis efterlängtade roman Två vita dvärgar

Omslag Lo Kauppi Två vita dvärgar Leopard förlag 2020Omslag Lo Kauppi Två vita dvärgar Leopard förlag 2020

Den 27 maj släpps Två vita dvärgar av Lo Kauppi på Leopard förlag. En roman om ett liv som delas i två, där den ena blir kvar och den andra gör klassresan.

En roman om två kvinnor vars liv börjar på samma sätt, men som utvecklas i olika riktningar. Lena blir kär i fel man och får en dotter samtidigt som familjen sjunker allt djupare ner i missbruk. Lo får behandling och kommer in på Komvux. När Lo skjuter upp de tunga portarna till teaterhögskolan i Stockholm sitter Lena i isoleringscell på Hinsebergsanstalten. Lo gör klassresan men Lena blir kvar. Ändå tampas de med samma frågor om kärlek och relationer, missbruk och en daglig kamp ur ett medfött underläge.

”Min roman handlar om att hamna på rätt sida i livet, och om en skuld för de som är kvar eller döda. Det handlar om den enorma kraften till förändring vi människor besitter, men som det inte alltid finns utrymme för. Jag tror att ödet kan vara töjbart,” berättar Lo Kauppi.

”Det är inget mindre än en ynnest att få följa en så unik berättarröst som Lo Kauppis, säger Moa Elf Karlen, förlagschef på Leopard förlag. Arbetet med romanen inleddes för inte mindre än sju år sedan och nu möter boken äntligen läsarna.

Lo Kauppi är skådespelare, regissör, dramatiker och författare. Hon fick ett kritikerrosat mottagande för sin enmansföreställning och roman Bergsprängardottern som exploderade (Norstedts 2007). Hon har medverkat i antologier som Petter Alexis Askergrens Remix och skriver krönikor för Tidningen Vi. På teaterscenen har hon medverkat i en mängd föreställningar på både Dramaten, Stockholms Stadsteater och Riksteatern, t.ex. Lars Noréns Hamlet, Jösses flickor – återkomsten m.fl. På film i bland annat Tjuvheder och TV senast i Systrar 1968. Hon har skrivit ett flertal manus för scenen och regisserat, senast en dramatisering av Märta Tikkanens Män kan inte våldtas. Hon är även ljudboksinläsare, nu aktuell med Karin Smirnoffs triologi. www.lokauppi.se

Släppdatum 27 maj, recensionsdatum 27 majOm Leopard förlag

Leopard förlag ger ut böcker med inriktning på reportage, debatt, historia och populärvetenskap, samt skönlitteratur, företrädesvis från Afrika och Asien. Vi tror att böcker är ett oöverträffat sätt att förstå andra människor och vi vill att vår utgivning ska spegla samhällsutvecklingen i Sverige och i världen. Bland våra författare finns namn som Henning Mankell, Edward Snowden, Mattias Gardell, Pierre Schori, Susan Faludi, Maria-Pia Boëthius, Maryse Condé, Assia Djebar och Lo Kauppi.