2021-04-20 05:00Pressmeddelande

Boksläpp: Hur når vi full sysselsättning efter covid?

Omslag Leopard förlag Sysselsättningskoden 2021Omslag Leopard förlag Sysselsättningskoden 2021

Stefan Carlén och Christer Person släpper ny bok om arbetsmarknaden i kölvattnet av pandemin på Leopard Förlag. Sysselsättningskoden: vägen till full sysselsättning efter corona gör en djupdykning i arbetslösheten i Sveriges, hur den påverkats av pandemin och argumenterar för vikten av full sysselsättning.

”Sverige hade redan före coronapandemin upplevt 30 år av hög och ihållande arbetslöshet. Vi vill visa varför vi hamnat där. Men vi vill också med boken anvisa en väg till full sysselsättning. I och med pandemin är utmaningen självklart än större. Men den är inte omöjlig.”

Ett år har gått sedan pandemin slog till våren 2020. Den har påverkat världsekonomin och fått hela samhällen att stänga ner. Verksamheter har gått under och många har förlorat sina jobb. 

Sedan 1990-talets början har Sverige präglats av en mycket hög arbetslöshet. Vad beror det på? Coronakrisen har blottat de grundläggande samhällsproblem som över trettio år av åtstramningar, nedmontering av trygghetssystem och privatiseringar har medfört. Hög arbetslöshet, otrygga visstidsanställningar och försämrade skyddsnät har bidragit till att krisen slagit hårt. Hur hamnade vi här? Sysselsättningskoden ger en heltäckande bild av frågorna kring full sysselsättning, och diskuterar hur vi kan uppnå det och få ett bättre samhälle för alla. 

Något händer med samhällen som under lång tid präglas av hög arbetslöshet. Individer drabbas, livschanser spolieras och samhällsbygget får sig rejäla törnar. I kölvattnet försämras folkhälsan, maktbalansen på arbetsmarknaden rubbas, och klyftorna ökar. Dessutom skapar arbetslösheten och otryggheten en grogrund för högerpopulism och främlingsfientlighet. 

Hur kan vi bygga ett samhälle med full sysselsättning där vi också värnar jämlikhet och trygghet på arbetsmarknaden? 

Stefan Carlén är chefsekonom och utredningschef på Handels 

Christer Persson är fristående utredare och författare

Boken släpps 27 April i samband med en livesänd paneldebatt under parollen Hur skapar vi full sysselsättning efter Corona? I panelen sitter båda författarna, Göran Persson, tidigare partiordförande och statsminister (S) samt Susanna Gideonsson, LO-ordförande. Moderator är Daniel Suhonen, författare samt verksamhetschef vid fackliga idéinstitutet Katalys. 

För inbjudan till paneldebatten samt mer information: madeleine.persson@leopardforlag.seOm Leopard förlag

Leopard förlag ger ut böcker med inriktning på reportage, debatt, historia och populärvetenskap, samt skönlitteratur, företrädesvis från Afrika och Asien. Vi tror att böcker är ett oöverträffat sätt att förstå andra människor och vi vill att vår utgivning ska spegla samhällsutvecklingen i Sverige och i världen. Bland våra författare finns namn som Henning Mankell, Edward Snowden, Mattias Gardell, Pierre Schori, Susan Faludi, Maria-Pia Boëthius, Maryse Condé, Assia Djebar och Lo Kauppi.