2021-04-22 05:00Pressmeddelande

Boksläpp: Ali Esbati skriver om Utøya 10 år efter attentatet

Omslag Leopard förlag 2021Omslag Leopard förlag 2021

”Det frasande ljudet av kropp mot vegetation. Jag tittar uppåt, lite vid sidan av den punkt där jag själv har kommit ner till stenstranden. Där står en stor man. Bred och lång. Det är några få meter dit. Han är klädd i svart.” 

Den 22 juli 2011 befinner sig Ali Esbati på AUFs sommarläger på Utøya. Stämningen präglas av de ungas engagemang och positiva framtidssyn, viljan att skapa förändring. Så sker det otänkbara. En väl planerad terroristattack påbörjas och under en dryg timme mördas 69 personer på ön. Det ska komma att bli det största terrordådet i Norden i modern tid och en av de dödligaste enskilda skjutningarna i världshistorien. 

Ali Esbati har i sin nya bok Man kan fly en galning men inte gömma sig för ett samhälle: 10 år efter Utøya dokumenterat händelseförloppet på ön, de egna upplevelserna, tankarna och känslorna. Före, under och efter. 

Parallellt analyseras framväxten av högerextremism och högerpopulism i Väst med fokus på Norge och Sverige. Hur det offentliga samtalet snabbt växlade från samtal om terror till att benämna händelsen som en enskild galnings verk. Esbati gräver i oviljan att se de mönster och strukturer som ledde till händelserna på Utøya. Den ständigt närvarande debatten om ”debatten”. Vad och Vem är det egentligen som debatteras? Rasifierade personer och grupper klumpas samman till ett ”de”, vita förövare förblir individer. Frikopplade från samhälleliga strukturer och skeenden. 

Esbati skriver träffsäkert ”Det är ett privilegium för den diskursskapande eliten att kunna dra gränsen så att den går strax utanför den egna positionen för stunden.” En normaliseringsprocess utkristalliserar sig där rasistisk retorik får fäste i de offentliga rummen. 

Boken är ett tidsdokument och framtidsprognos. En intim inblick i tragedins både små- och storskaliga påverkan på individ och samhälle. 

Den 15 juni släpps Man kan fly en galning men inte gömma sig för ett samhälle: 10 år efter Utøya på Leopard Förlag i Sverige och Forlaget Manifest i Norge. På årsdagen den 22 juli släpps den svenska ljudboksutgåvan, inläst av Alexander Abdallah känd från den hyllade Netflix-serien Snabba Cash.

Press: madeleine.persson@leopardforlag.se

Mer info om boken: https://leopardforlag.se/bocker/man-kan-fly-en-galning-men-inte-gmma-sig-fr-ett-samhlle



Om Leopard förlag

Leopard förlag ger ut böcker med inriktning på reportage, debatt, historia och populärvetenskap, samt skönlitteratur, företrädesvis från Afrika och Asien. Vi tror att böcker är ett oöverträffat sätt att förstå andra människor och vi vill att vår utgivning ska spegla samhällsutvecklingen i Sverige och i världen. Bland våra författare finns namn som Henning Mankell, Edward Snowden, Mattias Gardell, Pierre Schori, Susan Faludi, Maria-Pia Boëthius, Maryse Condé, Assia Djebar och Lo Kauppi.