2016-08-17 15:11Pressmeddelande

Bok avslöjar brott i spåren av svenska klädföretags prispress

null

H&M-fabriker i Burma anlitar tonåringar för att arbeta 14 timmar om dagen. Det avslöjas i boken Modeslavar, som också berättar hur andra svenska företag som Gina Tricot och Blåkläder kan kopplas till lagbrott och missförhållanden i sin jakt på låga priser.

För att undersöka hur kläder kan vara så billiga wallraffar författarna sig förbi beväpnade vakter in på fabriker, jagar arbetartransporter på mörka vägar och går på fest med några av Sydasiens mäktigaste modemänniskor.

Journalisterna Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom har under nästan tre års tid granskat svenska klädföretag och deras tillverkning i Asien. Ett av företagen som granskas i boken Modeslavar är Hennes & Mauritz. Hos fabriker de anlitar i det nya tillverkningslandet Burma anställs tonåringar som arbetar upp till 14 timmar om dagen. Vi får bland annat möta flickan Zu Zu, som började jobba i en av fabrikerna som 14-åring. De minderåriga sömmerskornas arbetsdagar bryter mot burmesisk lag och klassas för alla upp till 17 års ålder som en av de värsta formerna av barnarbete av FN-organet ILO.

– Vår granskning visar att lagbrott likt detta fortfarande sker i stor utsträckning runt om i dagens klädtillverkning, som en konsekvens av jakten på lägre tillverkningskostnader, säger Moa Kärnstrand, en av bokens författare.

Modeslavar är en reportagebok som följer de svenska klädföretagens resa från efterkrigstidens Borås till de nya låglöneländerna i Asien, för att ta reda på hur våra kläder kan fortsätta att vara så billiga trots att andra varor och tjänster blir dyrare. Längs vägen blottlägger författarna konsekvenserna av den affärsmodell som går ut på att pressa kostnader: miljöförstöring och brott mot mänskliga rättigheter, lagar och internationella konventioner. De undersöker också klädföretagens ekonomi för att ta reda på vart pengarna som genereras tar vägen och hur klädindustrin skulle kunna bli mer hållbar.

Moa Kärnstrand är journalist och har bland annat arbetat på TT Nyhetsbyrån och varit nyhetschef på Metro. Hon har också jobbat med utredning av företags ansvarstagande i utvecklingsländer för den Sida- och EU-finansierade organisationen Fair Action.

Tobias Andersson Åkerblom är frilansjournalist och fotograf, och har bland annat jobbat för SVT, Metro och GP. Han har även producerat dokumentärfilmen Bulkland.

* Zu Zus namn är fingerat för hennes säkerhet.


I boken granskas bland annat:

Hur lädret som framställs på en av världens giftigaste platser, Hazaribagh i Bangladesh, är kopplat till skobutiker i Sverige.

Blåkläders hemliga fabriksavtal i Burma och tvångsförflyttning av bönder.

Gina Tricots hantering av farliga fabriksmiljöer i Bangladesh.

Massvimningar på en Puma-fabrik i Kambodja.

Huruvida Hennes & Mauritz återvinningskampanj levererar vad den utlovar.


Citat från företrädare för organisationer och företag om uppgifterna i boken:

”Helt oacceptabelt”.
Per-Johan Swartling, administrativ chef Gina Tricot.

”Självklart är det här inte en bra situation”.
Andreas Tepest, kvalitetschef, Deichmann.

”De uppgifter du presenterar är både allvarliga och upprörande”.
Marcus Gustavsson, styrelseordförande och ägare, Blåkläder.

”Det här är väldigt allvarliga anklagelser och mycket oroväckande”.
Alice Blondel, kanslichef Swedwatch.

”Att ungdomar arbetar övertid på ett sätt som bryter mot uppsatta regler är helt oacceptabelt för H&M”. Katarina Gustafsson på H&M:s presstjänst till Expressen.


Läs mer om boken här:  http://www.leopardforlag.se/bok/modeslavar/

Släppdatum: 18 Augusti

Leopard förlag ger ut böcker med inriktning på reportage, debatt och historia, samt skönlitteratur.
Vi viker inte för samtidens mest brännande frågor, och berättar historier som engagerar, inspirerar, underhåller. Bland våra författare finns namn som Henning Mankell, Maria Sveland, Mattias Gardell, Kajsa Ekis Ekman, Daniel Suhonen, Pierre Schori, Maryse Condé, Simon Singh och Barbara Ehrenreich.


Om Leopard förlag

Leopard förlag ger ut böcker med inriktning på reportage, debatt och historia, samt skönlitteratur. Våra böcker skapar sammanhang och gör världen mer begriplig, och viker inte för samtidens mest brännande frågor. Vi berättar historier som engagerar, inspirerar och underhåller – på ett ibland oväntat sätt. En bok från Leopard förlag gör avtryck. Leopard förlag startade 2001, och ger ut ca 25 nya titlar per år. Bland våra författare finns namn som Henning Mankell, Maria Sveland, Mattias Gardell, Kajsa Ekis Ekman, Daniel Suhonen, Pierre Schori, Maryse Condé, Simon Singh och Barbara Ehrenreich.