2021-06-14 04:35Pressmeddelande

Berättelsen innifrån terrordådet på Utøya av Ali Esbati

Imorgon 15 juni släpps Ali Esbatis bok Man kan fly en galning men inte gömma sig för ett samhälle - 10 år efter Utøya. 

Den 22 juli 2011 var Ali Esbati på Utøya för att hålla en föreläsning på AUFs sommarläger. Han blev en av dem som överlevde terrorattacken av Anders Behring Breivik. Boken berättar i detalj de dramatiska händelser som visade sig bli den blodigaste terroristattacken i nordisk historia sedan andra världskriget. Terrorattacken var en avsiktlig politisk handling, grundad i en högerextrem ideologi som existerade före attacken och som också lever vidare efter det att gärningsmannen fängslats. Det är i sig ett uttryck för en större rörelse som påverkar hela det politiska landskapet i västvärlden.

”Lappen med mitt namn sitter i ryggsäckens handtag. Först när vi har åkt en stund råkar jag vända den och se vad som står skrivet för hand på baksidan, som en påminnelse och uppfordran: ’Levande’.”

Boken är en politisk berättelse med en personlig ton. Den berör förändringarna i debattklimatet, tendenser till avhumanisering i frågor om invandring och integration, och reflekterar över den sociala betydelsen av dessa. Genom att väva samman händelserna på Utøya med Alis personliga berättelse, samt reflektioner över tiden vi lever i tio år senare, är boken ett bidrag både till att komma ihåg och att kollektivt behandla tragedin den 22 juli.

”Vi kan inte betrakta terrordåden den 22 juli 2011 som en olyckshändelse; förvisso grotesk och tragisk, men frikopplad från samhälleliga processer före och efter. En eldfluga som lyser upp och slocknar i samtidshistoriens natt. Terrorn måste förstås ‘politiskt’, i ordets breda bemärkelse: som en del av våra sammanflätade liv, ofrånkomligen beroende av historiskt betingade institutioner, relationer och föreställningar.”

Recensionsdatum 15 juni

 

 



Om Leopard förlag

Leopard förlag ger ut böcker med inriktning på reportage, debatt, historia och populärvetenskap, samt skönlitteratur, företrädesvis från Afrika och Asien. Vi tror att böcker är ett oöverträffat sätt att förstå andra människor och vi vill att vår utgivning ska spegla samhällsutvecklingen i Sverige och i världen. Bland våra författare finns namn som Henning Mankell, Edward Snowden, Mattias Gardell, Pierre Schori, Susan Faludi, Maria-Pia Boëthius, Maryse Condé, Assia Djebar och Lo Kauppi.