2018-08-23 07:36Pressmeddelande

Världsarvet under ytan

Marinarkeologer undersöker de många vraken i Blekinges vatten. Foto: Sjöhistoriska museetMarinarkeologer undersöker de många vraken i Blekinges vatten. Foto: Sjöhistoriska museet

- Det finns ett världsarv under ytan här i Blekinge, säger marinarkeolog Petra Stråkendal på Länsstyrelsen Blekinge. Hon kan mycket om de spännande vraken som lokaliserats i vattnet runt världsarvet Örlogsstaden Karlskrona. På lördag föreläser hon om fynden på Marindagen i Karlskrona.

 

Petra Stråkendal, Länsstyrelsen Blekinge. Foto: Robert Gustavsson

På lördag är det Marindagen i Karlskrona och då håller Petra Stråkendal föredrag om ”Världsarvet under ytan”,  kl 11.00 i Repslagarbanan och hon finns även tillgänglig för besökarnas frågor klockan 13.00 på punkt 22. Programmet och karta finns här.

​Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona fyller i år 20 år och detta uppmärksammas på olika sätt. Att lyfta nya berättelser knutna till världsarvet är ett sätt att hålla intresset vid liv. Arbetet med världsarvet är långsiktigt och ett stort ansvar, men också en oerhörd stolthet över att få arbeta med något världsunikt. Ändå är det lätt att bli hemmablind och därför behövs nya berättelser. Vrak triggar fantasin och berättar mycket om sin samtid. Blekinge är ett fantastiskt län att arbeta med marinarkeologi och har en stor variation av vad marinarkeologi representerar.

Description

Ett av de vrak som kommer att nämnas är skeppet Blekinge, som är det första skepp som byggdes i Karlskrona 1682. Vraket ligger i Örlogshamnen och när det lokaliserades spreds nyheten över hela världen. Det var ett lyckat samarbete mellan Försvarsmakten, Statens maritima museer och Länsstyrelsen som gjorde det möjligt att lokalisera och besikta.

För mer information: Petra Stråkendal petra.strakendal@lansstyrelsen.se, tel:010-2240209

Mer om världsarvet Karlskrona:

http://www.orlogsstadenkarlskrona.se/

Länsstyrelsens rapport om Örlogsstaden Karlskrona 2018

 

 

 


Om Länsstyrelsen Blekinge

Länsstyrelsen är regeringens företrädare i länet och hanterar många olika frågor: miljöskydd, naturvård, planering och bostadsbyggande, djurskydd, energi och klimat, kulturmiljö, krishantering, fiske och landsbygdsutveckling. Ingen annan myndighet har ett så brett arbetsområde. Blekinge är en del av en expansiv Östersjöregion och vi har en högskola med inriktning mot hållbar utveckling. I Blekinge har vi havet och skärgården alldeles intill knuten. Länsstyrelsens vision är att vi ska bidra till att utveckla Blekinge på ett hållbart sätt.