2018-11-17 06:27Pressmeddelande

PRESSINBJUDAN: 200-åriga Ire ladugårds renovering klar

Syskonen Ester (1893-1985) och Josef (1898-1984) Elofsson drev gården tillsammans, därav namnet Josefsgården på Ire. Foto: Blekinge Länsmuseum, fotograf okändSyskonen Ester (1893-1985) och Josef (1898-1984) Elofsson drev gården tillsammans, därav namnet Josefsgården på Ire. Foto: Blekinge Länsmuseum, fotograf okänd

Ire ladugård är den enda ekonomibyggnad i original som ligger kvar inom Ire naturreservatet i Karlshamn och har ett stort kulturhistoriskt och miljömässigt värde. På uppdrag av Länsstyrelsen Blekinge har ladugården rättats upp och konstruktionen förstärkts med så traditionella metoder som möjligt.

 

Ladan är byggd i början av 1800-talet i en timmerteknik som heter skiftesverk. Efter 200 år hade byggnaden fått en hel del skavanker och framförallt tekniska problem med konstruktionen.

- Rötskadat timmer har bytts ut och ladan har fått ett pannplåtstak som var vanligt på ekonomibyggnader för hundra år sen, säger antikvarie Ivar Wenster.  Arbetet är finansierat av länsstyrelsen och Naturvårdsverket.

 

Pressen är välkommen till att besöka ladugården tillsammans med projektansvarige Ivar Wenster från Ankdammen konsult och representanter för Länsstyrelsen Blekinge och Karlshamns kommun, samt byggföretaget som har genomfört arbetet.

 

Tid: 22 november, klockan 11.00

Plats: Ire Naturskola, 374 92 Asarum, Karlshamn

Förhandsanmälan och mer information:
Cecilia Serrby,
cecilia.serrby@lansstyrelsen.se, senast den 21 november

 

Fakta om Ire
Skyddsår: 1986
Kommun: Karlshamn
Karaktär: Ålderdomligt kulturlandskap med inägor och utmarker, å, friluftsliv, kulturhistoria.
Areal: 59 hektar
Markägare: Staten
Förvaltare: Länsstyrelsen Blekinge
Skyddsform: Naturreservat och Natura 2000

Karlshamns  kommun bedriver  sedan 1986 natur-, kultur- och miljöundervisning på Ire Natur- och Kulturskola på Ire naturreservat.

 

Läs mer om Ire, kulturhistoriskt naturreservat av riksintresse, här.

 


Om Länsstyrelsen Blekinge

Länsstyrelsens vision är att vi ska bidra till att utveckla Blekinge på ett hållbart sätt.