2020-03-04 12:45Pressmeddelande

Pressinbjudan - Tredje vice talman besöker Blekinge län

Tredje vice talman Kerstin Lundgren. Tredje vice talman Kerstin Lundgren.

Tredje vice talman Kerstin Lundgren besöker Blekinge den 8 och 9 mars. Programmet har fokus på demokrati och görs som ett led i riksdagens firande av demokratins genombrott för hundra år sedan. Besöket genomförs i samarbete med landshövding Sten Nordin.

Under åren 2018 - 2022 firar riksdagen demokratins genombrott. Under dessa år fattades de historiska besluten om allmän och lika rösträtt för män och kvinnor och det första demokratiska valet hölls. Detta uppmärksammas bland annat med talmansbesök i samtliga län. Nu har turen kommit till Blekinge.

På söndag den 8 mars kommer tredje vice talman Kerstin Lundgren till Blekinge för ett två dagar långt besök som inleds med invigning av utställningen ”Fira demokratin!” på Blekinge museum.

– Jag är mycket glad över att Blekinge får besök av tredje vice talman Kerstin Lundgren i ett sådant viktigt sammanhang. Demokratin är något vi ständigt måste värna och utveckla. Samtidigt får vi möjlighet att visa hur vi arbetar med demokrati och jämställdhet i länet, säger landshövding Sten Nordin.

I programmet ingår bland annat besök på gymnasieskolan af Chapman i Karlskrona med föreläsning, frågestund och diskussion med elever, besök på Kvinnojouren i Karlshamn och F17 i Ronneby.

– Riksdagen firar hela Sveriges demokrati, ett angeläget ämne. Under besöket i Blekinge län vill vi öka kunskapen om demokratins genombrott men framför allt inspirera till samtal om demokratins vikt och vilka utmaningar demokratin står inför, säger tredje vice talman Kerstin Lundgren.

Program
Media inbjuds att vara med under programpunkterna nedan. Välkomna!

Söndag 8 mars
14.00-15.15 Invigning av utställningen ”Fira Demokratin, Blekinge museum, Karlskrona.
Museichef Marcus Sandekjer hälsar välkommen,  tredje vice talman Kerstin Lundgren inviger utställningen och kulturjournalist Jane Betts föreläser om feministen Augusta Tonning – en kämpe för rösträtten.

16.45-18.00 Panelsamtal om demokrati - Hur blir 100 år av demokrati till 200 år demokrati? För inbjudna gäster på Residenset, Vallgatan 2. 

Paneldeltagare:
Kerstin Lundgren, tredje vice talman.
Peter Örn, ordförande Kommittén Demokratin 100 år.
Mimmi Karlsson Bernfalk, chefredaktör Blekinge Läns Tidning,
Patric Nilsson, distriktsidrottschef.
Marcus Sandekjer, museichef och samtalsledare.    

Måndag 9 mars
8.30-9.00 Deltar i direktsändning på Sveriges Radio Blekinge P4, Karlskrona.

9.30-10.10 Besöker tidningsredaktionerna på Blekinge Läns Tidning och Sydöstran, Karlskrona.

10.30–12.30 Besök på gymnasieskolan af Chapman i Karlskrona, Aula A, Drottninggatan 43. Föreläsning, frågestund och diskussion med elever i aulan.
Värd: Rektor Marie Franzén och biträdande rektor Kenny Bohlin.

11.30 Lunch tillsammans med elever och rektor i matsalen på Gymnasieskolan af Chapman.

13.20–14.20 Besök på Kvinnojouren i Karlshamn, Södra Fogdelyckegatan 29.
Information om kvinnojouren och ungdomsjouren. 

14.50-15.50 Besök på  F17, Ronneby.

Information och samtal kring arbetet med jämställdhet och nätverket den regionala samverkansgruppen Jämställt Blekinge Nu.
Om media vill medverka vid besöket vänligen mejla Micael "Totte" Ekdal, Jämställdhetsansvarig F17: micael.ekdal@mil.se

Bakgrund
För hundra år sedan beslutade riksdagen om att införa allmän och lika rösträtt för kvinnor och män och de första kvinnorna tog plats i riksdagen 1922. Under åren 2018–2022 firar riksdagen demokratins genombrott.

Som ett led i firandet kommer talman Andreas Norlén och de vice talmännen Åsa Lindestam (S), Lotta Johnsson Fornarve (V) och Kerstin Lundgren (C) under valperioden att resa runt i hela Sverige med demokrati som tema för besöken.

Mer information om demokratijubileet finns på webbplatsen Fira demokratin! 


Om Länsstyrelsen Blekinge

Länsstyrelsen är regeringens företrädare i länet och hanterar många olika frågor: miljöskydd, naturvård, planering och bostadsbyggande, djurskydd, energi och klimat, kulturmiljö, krishantering, fiske och landsbygdsutveckling. Ingen annan myndighet har ett så brett arbetsområde. Blekinge är en del av en expansiv Östersjöregion och vi har en högskola med inriktning mot hållbar utveckling. I Blekinge har vi havet och skärgården alldeles intill knuten. Länsstyrelsens vision är att vi ska bidra till att utveckla Blekinge på ett hållbart sätt.


Kontaktpersoner

Petra Sapic
Kommunikatör
Petra Sapic