2024-03-01 07:09Pressmeddelande

Nytt toppmöte om Sydostlänken

Porträttbild på landshövdingen, gruppbild på deltagarna och en järnvägsräls

I går bjöd landshövdingen in länets riksdagsledamöter, kommundirektörer och presidier till ett möte på residenset för att diskutera Sydostlänkens framtid. Bakgrunden är att Trafikverket har fått i uppdrag av regeringen att ta fram förnyade kostnadsunderlag och nyttoeffekter med järnvägen.

­- Vi måste kraftsamla för att se hur vi kan säkerställa Blekinges viktigaste infrastruktursatsning. I höstas lyckades vi tillsammans rädda kvar Ronneby flygplats i statlig regi. Jag är övertygad om att vi kan lyckas igen, säger Ulrica Messing, Blekinges landshövding.

I Trafikverkets uppdrag att se över kostnader och nyttoeffekter för Sydostlänken ingår även att redovisa lämplig byggstartsperiod. 

- Sydostlänken är en förutsättning för att Blekinge ska utvecklas på ett hållbart sätt. Ytterligare förseningar skulle vara förödande. Våra industrier kräver robust infrastruktur och säkrad kompetensförsörjning. Vid ett Natomedlemskap kommer dessutom andra nationer att transportera materiel och personal genom Blekinge vilket ställer höga krav på våra vägar, järnvägar och hamnar, säger Ulrica Messing.

På mötet föreslog landshövdingen att Roger Fredriksson (M) ska leda arbetet med att samla in och sammanställa länets argument till Trafikverket. Roger Fredriksson är kommunstyrelsens ordförande i Ronneby kommun och har inte en aktiv roll i planeringen av Sydostlänken. Alla på mötet var eniga i att ge honom det förtroendet. Roger Fredriksson påbörjar sitt uppdrag omgående.

- Jag tackar för förtroendet och startar genast arbetet med att tydliggöra Sydostlänkens konkurrensfördelar för Blekinge och Sverige. Som land måste vi stärka vår infrastruktur över lag för gods- och persontrafik och särskilt i vårt län som har en strategisk viktig roll i landets totalförsvar, säger Roger Fredriksson, kommunstyrelsens ordförande i Ronneby kommun.

Trafikverket ska redovisa sitt uppdrag snarast möjligt till Landsbygds- och infrastrukturdepartementet, dock senast den 26 april 2024.

Deltagare på mötet:
Ulrica Messing, landshövding, Inger Hansson, avdelningschef, Länsstyrelsen Blekinge.
Helene Björklund, riksdagsledamot.
Karlskrona: Emma Swahn Nilsson, KSO, Christopher Larsson, KSO, Håkan Petersson, kommundirektör.
Ronneby: Roger Fredriksson, KSO, Nicolas Westrup, förste vice ordf. KSO.
Karlshamn: Magnus Gärdebring, KSO, Björn Nurhadi, förste vice ordf. KSO, Daniel Wäppling, kommundirektör.
Olofström: Morgan Bengtsson, KSO, Tommy Holmgren, andra vice ordf. KSO, Öjvind Hatt samhällsutvecklingschef, Irene Robertsson, kommundirektör.
Sölvesborg: Birgit Birgersson Brorsson, KSO, Kith Mårtensson, KSO, Mats Gunnarsson, förste vice ordf. KSO.
Region Blekinge: Robert Lindén, regionstyrelsens ordf. Sophia Ahlin, regionråd, Christina Mattisson, gruppledare, Peter Lilja, regiondirektör.


Om Länsstyrelsen Blekinge

Länsstyrelsen är regeringens företrädare i länet och hanterar många olika frågor: miljöskydd, naturvård, planering och bostadsbyggande, djurskydd, energi och klimat, kulturmiljö, krishantering, fiske och landsbygdsutveckling. Ingen annan myndighet har ett så brett arbetsområde. Blekinge är en del av en expansiv Östersjöregion och vi har en högskola med inriktning mot hållbar utveckling. I Blekinge har vi havet och skärgården alldeles intill knuten. Länsstyrelsens vision är att vi ska bidra till att utveckla Blekinge på ett hållbart sätt.


Kontaktpersoner

Elisabeth Petersson
Kommunikationschef
Elisabeth Petersson