2018-02-22 13:46Pressmeddelande

Ny typ av fågelinfluensa i Sverige

En ny typ av fågelinfluensa har upptäckts i Blekinge. Bäraren var en skadad havsörn som dött hos viltrehabiliterare. Viruset utgör inte någon hälsorisk för människor. Däremot kan fjäderfä och vilda fåglar drabbas, enligt länsveterinär Sandra Draaisma på Länsstyrelsen i Blekinge.

Den här typen av fågelinfluensa är ofta inte dödligt för fåglar och fågelinfluensa finns naturligt hos vilda fåglar, så det finns inte anledning för oro för människors hälsa. Men djurägare bör vara lite mer vaksamma enligt Sandra Draaisma:

- Om fjäderfä får problem med äggproduktionen, blir sjuka eller hängiga eller om man får många plötsliga dödsfall bland sina fåglar, ska man kontakta sin veterinär. Fjäderfä får lov att gå ut, men ska utfodras och ges vatten inomhus eller skyddat under tak utomhus, säger hon.

Detta innebär att samma regler som finns sedan tidigare gäller. Genom att följa reglerna minskar man risken för att vilda fåglar kommer i kontakt med tamfåglar och på så sätt minskar man smittorisken.

- Det är viktigt att vara noga med hygienen både vid hanteringen av sina fåglar, men även runt omkring inhägnaderna. Det är även viktigt att så gott det går förhindra att dina fåglar har direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.  Tänk också på att om du varit utomlands, så bör du inte ha någon kontakt med tamfåglar förrän 48 timmar efter att du kommit hem till Sverige, säger Sandra Draaisma.

Precis som med andra influensavirus så finns det många olika varianter och viruset har en förmåga att ändra sig. Just denna variant har vi inte sett tidigare i Sverige, men vi har erfarenhet av många andra besläktade varianter.Länsstyrelsen håller sig löpande informerad om någon förändring skulle ske. Aktuell uppdatering av situationen finns också på Jordbruksverkets hemsida.

Mer information

Jordbruksverkets information om fågelinfluensa

Om förebyggande åtgärder för de som håller fjäderfä och fåglar i fångenskap

SVA:s information om fågelinfluensa

Folkhälsomyndighetens information om fågelinfluensa

 

 


Om Länsstyrelsen Blekinge

Länsstyrelsen är regeringens företrädare i länet och hanterar många olika frågor: miljöskydd, naturvård, planering och bostadsbyggande, djurskydd, energi och klimat, kulturmiljö, krishantering, fiske och landsbygdsutveckling. Ingen annan myndighet har ett så brett arbetsområde. Blekinge är en del av en expansiv Östersjöregion och vi har en högskola med inriktning mot hållbar utveckling. I Blekinge har vi havet och skärgården alldeles intill knuten. Länsstyrelsens vision är att vi ska bidra till att utveckla Blekinge på ett hållbart sätt.