2025-01-13 07:30Pressmeddelande

Nu förbjuds den invasiva lövplattmasken

Lövplattmask.

Under hösten 2024 upptäcktes den invasiva lövplattmasken i Sverige. Eftersom den utgör ett hot mot andra arter som är viktiga för ekosystemet har regeringen fattat beslut om nödåtgärder som innebär att plattmasken ska avlivas om den hittas. Länsstyrelsen Blekinge har påbörjat ett arbete för att hindra spridning i länet.

Regeringen har fattat beslut om nödåtgärder mot lövplattmasken, vilket innebär att det sedan den 7 januari 2025 är förbjudet att bland annat hålla, överlåta eller släppa ut arten i miljön. Nödåtgärderna innebär också att lövplattmasken ska avlivas om den hittas och att eftersökningar ska ske för att säkerställa att det inte finns några levande exemplar finns kvar.

I dagarna skickar Länsstyrelsen Blekinge ut information till växtbranschen i länet för att ge råd om hantering utifrån nödåtgärderna i syfte att förhindra spridning. Till våren planerar vi även att göra tillsyn för att säkerställa att växtbranschen följer de nödåtgärder som regeringen beslutat om.

– Vi har ännu inte konstaterat några fynd i Blekinge, men inget växtmaterial kan heller anses vara riskfritt. Utskicket gör vi för att säkerställa att allt växtmaterial som importeras från andra länder kontrolleras noggrant så att det inte innehåller den invasiva lövplattmasken, säger Annika Smålander, samordnare för arbetet mot invasiva arter på Länsstyrelsen Blekinge.

Om du hittar en lövplattmask är det viktigt att du följer råden om hantering samt rapporterar fyndet på invasivaarter.nu eller genom att mejla invasivaarter.blekinge@lansstyrelsen.se.


Fakta om lövplattmasken

Lövplattmasken Obama nungara är en invasiv plattmask som härstammar från Sydamerika. Släktnamnet Obama härstammar från språket Tupi och kan översättas till lövdjur. Den har oavsiktligt introducerats i Europa och USA via handel med växter.

I Sverige upptäcktes lövplattmasken i samband med en inventering av främmande sniglar och snäckor i en offentlig plantering i Skåne i november 2024. Den har sedan dess även hittats på andra platser i landet.

Lövplattmasken äter maskar och sniglar och utgör ett hot mot exempelvis daggmaskar som är viktiga för ekosystemet. Det är inte känt hur lövplattmasken kan överleva i svensk natur. Därför är det viktigaste nu att hindra spridningen till och inom Sverige.


Kontakt
Annika Smålander
Samordnare för arbetet mot invasiva arter
Länsstyrelsen Blekinge
annika.smalander@lansstyrelsen.se


Om Länsstyrelsen Blekinge

Länsstyrelsen är regeringens företrädare i länet och hanterar många olika frågor: miljöskydd, naturvård, planering och bostadsbyggande, djurskydd, energi och klimat, kulturmiljö, krishantering, fiske och landsbygdsutveckling. Ingen annan myndighet har ett så brett arbetsområde. Blekinge är en del av en expansiv Östersjöregion och vi har en högskola med inriktning mot hållbar utveckling. I Blekinge har vi havet och skärgården alldeles intill knuten. Länsstyrelsens vision är att vi ska bidra till att utveckla Blekinge på ett hållbart sätt.


Kontaktpersoner

Joakim Haby
Kommunikatör
Joakim Haby