2024-08-27 04:45Pressmeddelande

Lärdomar från oljeutsläpp utvecklar krisberedskap

Porträttbild på landshövdingen och försvarsdirektörn och en bild på två personer som sanerar olja på en strand.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har i dag presenterat sin rapport om bland annat oljeutsläppet i Pukaviksbukten hösten 2023.

– Vi välkomnar alla utvärderingar av oljehändelsen. MSB:s visar att vi gjorde många saker rätt men vi strävar alltid efter att bli bättre och snabbare tillsammans. Rapporten är en pusselbit bland flera i vårt fortsatta utvecklingsarbete och stämmer väl överens med de åtgärder vi redan har identifierat och jobbar med. Den heltäckande bilden får vi först efter årsskiftet när Statens haverikommission presenterar sin rapport, säger Ulrica Messing, Blekinges landshövding.

Länsstyrelsen Blekinge har före olyckan lyft den ökade risken för oljeutsläpp och sökt mer medel från MSB. På grund av sanktionerna mot Ryssland passerar dagligen oljefartyg i mycket dåligt skick utanför Blekinges kust. I Pukaviksbukten fick länsstyrelsen möjlighet att testa sin beredskap i skarpt läge.

– Det var en komplex olycka i dåligt väder där händelseförloppet var svårt att förutse eftersom både sjöräddning och miljöräddning pågick samtidigt. Konsekvenserna för människor och miljö kunde ha blivit så mycket värre. Nu lyckades vi undvika personskador och dödsfall, säger Peter Ryman, försvarsdirektör på Länsstyrelsen Blekinge och fortsätter:

– Vi drivs av att alltid utvecklas och bli bättre. Därför uppdaterar vi nu våra oljeskyddsplaner och fortsätter stärka krissamverkan i Blekinge. Vi uppmanar också MSB att placera utrustning i länet så att vi kan agera snabbare och mer flexibelt. Det finns fortfarande oklarheter kring ansvarsfördelning vad gäller oljesanering i strandnära vatten. Vi ser det som en central lärdom och kommer att arbeta med MSB för att tillsammans förtydliga roller och ansvar för en mer effektiv krishantering, säger Peter Ryman.

Blekinge har redan en väl utvecklad krissamverkan som MSB lyfter som en framgångsfaktor vid oljehändelsen. Detsamma gäller länets kriskommunikatörsnätverk där MSB konstaterar att kommunikationen till allmänheten fungerade mycket väl.

– Vi som länsstyrelse spelar en viktig roll i länets krisberedskap och är beredda att fortsatt ta vårt ansvar. I Pukaviksbukten såg vi kraften i vad vi gemensamt kan åstadkomma när vi utsätts för påfrestningar och samlas kring en uppgift att lösa. Tack vare det fantastiska engagemanget har vi återigen kunnat bada i området i sommar, säger Ulrica Messing.

Slutrapporten från Statens haverikommission omfattar både haveriet och hanteringen av händelsen och väntas efter årsskiftet.


Om Länsstyrelsen Blekinge

Länsstyrelsen är regeringens företrädare i länet och hanterar många olika frågor: miljöskydd, naturvård, planering och bostadsbyggande, djurskydd, energi och klimat, kulturmiljö, krishantering, fiske och landsbygdsutveckling. Ingen annan myndighet har ett så brett arbetsområde. Blekinge är en del av en expansiv Östersjöregion och vi har en högskola med inriktning mot hållbar utveckling. I Blekinge har vi havet och skärgården alldeles intill knuten. Länsstyrelsens vision är att vi ska bidra till att utveckla Blekinge på ett hållbart sätt.


Kontaktpersoner

Elisabeth Petersson
Kommunikationschef
Elisabeth Petersson