2018-02-14 09:24Pressmeddelande

Länsstyrelserna uppmuntrar förskolorna att vara med i uppmärksamhetsveckan ”Förskolan spelar roll”.

Uppskattningsvis lever fyra/fem procent av alla barn i Sverige med en förälder som har missbruks- eller beroendeproblem (CAN, 2014). I Blekinge län innebär det cirka 1 500 barn.

Den nationella uppmärkshetsveckan ”Du spelar roll” som pågår under vecka 7 sätter fokus på dessa barn och på vuxenvärldens ansvar att se och agera vid misstanke. 2018 års uppmärksamhetsvecka riktar sig speciellt mot personal i förskolan.

Länsstyrelserna i Halland, Kalmar, Kronoberg, Gotland, Blekinge och Jönköpings län uppmanar därför länens förskolor att uppmärksamma kampanjen som också förser förskolorna med konkreta tips och metoder för att arbeta förebyggande. 

Många barn lever i familjer med missbruk- eller beroendeproblem
Många barn växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. Barn som växer upp i familjer med missbruk men som får stöd av en vuxen i sin närhet har större förutsättningar att själva växa upp till friska och starka vuxna.

- Jag är övertygad om att alla föräldrar vill sina barns bästa – ibland finns kanske inte förmågan att leva upp till detta. Det är då det är så viktigt att vi förstår att det spelar stor roll för hur barnen blir sedda och bemötta av andra vuxna som i exempelvis förskolan säger Karin Månsson Avdelningschef Beroendemottagningen, Landstinget Blekinge

Vanligt att lärare misstänker alkoholproblem
Förskolan är en verksamhet där pedagogerna i hög utsträckning har kontakt med föräldrar/vårdnadshavare. Det gör att förskolans personal har stora möjligheter att upptäcka och se de här barnen.

Novus har på uppdrag av Systembolaget genomfört en undersökning där 2 000 lärare i årskurs 1 – 6 har intervjuats. Resultatet visar att sju av tio lärare har haft anledning att misstänka att en elev har en förälder eller vårdnadshavare som har vid flera tillfällen.

- Vår förhoppning är att så många förskolor som möjligt ser uppmärksamhetsveckan som en bra möjlighet att diskutera frågan och inte minst aktualisera sina rutiner kring detta, säger Malin Weinholtz som är ANDT-samordnare vid Länsstyrelsen Blekinge.

För ytterligare information
Malin Weinholtz, ANDT-samordnare, Länsstyrelsen Blekinge län
Telefon: 010-224 01 09
E-post: malin.weinholtz@lansstyrelsen.se

Karin Månsson, Avdelningschef Beroendemottagningen, Landstinget Blekinge
Telefon: 0455 -73 60 22
E-post: karin.mansson@ltblekinge.se


             


Om Länsstyrelsen Blekinge

Länsstyrelsen är regeringens företrädare i länet och hanterar många olika frågor: miljöskydd, naturvård, planering och bostadsbyggande, djurskydd, energi och klimat, kulturmiljö, krishantering, fiske och landsbygdsutveckling. Ingen annan myndighet har ett så brett arbetsområde. Blekinge är en del av en expansiv Östersjöregion och vi har en högskola med inriktning mot hållbar utveckling. I Blekinge har vi havet och skärgården alldeles intill knuten. Länsstyrelsens vision är att vi ska bidra till att utveckla Blekinge på ett hållbart sätt.